News Flash:

Programul "Prima Casa" 2017 va avea alocat un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei

27 Februarie 2017
1370 Vizualizari | 0 Comentarii
Programul "Prima casa" 2017 va avea alocat, conform strategiei in materie, un plafon total de garantare de 2,67 miliarde de lei, din care 2,5 miliarde de lei reprezinta plafonul nou alocat printr-o hotarare adoptata luni de Guvern, restul de 175,5 milioane lei reprezentand diferenta ramasa nealocata sau neutilizata din anul 2016, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presa al Executivului, Guvernul a modificat prin aceeasi HG normele metodologice de implementare a programului "Prima casa", astfel incat sa fie armonizate cu modificarile aduse acestui program prin OUG 97/2016.

Astfel, se introduce un nou set de definitii ale locuintelor care se pot achizitiona/construi prin acest program.

"Prin locuinta noua, in sensul Programului "Prima casa", se intelege orice imobil care respecta cerintele pentru a fi incadrat in categoria imobilelor cu destinatia de locuinta, receptionat la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat. Locuintele supuse unor lucrari de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat vor fi asimilate locuintelor noi", precizeaza sursa citata.

De asemenea, potrivit actului normativ, se reglementeaza ca termenul de cinci ani aplicabil in cazul locuintelor noi si/sau consolidate sa fie calculat in functie de data efectuarii receptiei la terminarea lucrarilor, avand ca punct final data solicitarii creditului garantat.

"Totodata, in cuprinsul normelor metodologice se introduce sintagma 'proportional cu procentul de garantare' in cadrul referirilor la impartirea proportionala a riscurilor si pierderilor, respectiv la procentul egal de garantare, sintagma care reflecta procentul diferentiat in functie de categoria de locuinta achizitionata in cadrul Programului", se arata in comunicat.

Sursa citata mentioneaza ca pentru simplificarea proceselor si evitarea birocratizarii excesive a acestora, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM) preia sarcina emiterii acordurilor pentru radierea ipotecilor si a interdictiilor de instrainare si grevare prevazute de lege in cazul rambursarii integrale anticipate sau la termen a finantarilor garantate, precum si in cazul respingerii cererilor de plata avand impact strict asupra activitatii de monitorizare a garantiilor emise in cadrul Programului 'Prima casa'.

"De asemenea, FNGCIMM are obligatia efectuarii unei evaluari anuale in numele si contul statului, a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in Program pe baza criteriilor si procedurii aprobate prin ordin al ministrului Finantelor Publice, cu scopul de a optimiza alocarea plafonului anului urmator", informeaza Guvernul.

prima casa
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1226 (s) | 24 queries | Mysql time :0.011458 (s)