joi, 18 aprilie, 2024

Programul ‘Rabla Plus:150 de persoane juridice au aplicat

Distribuie:

Publicat:

Aproximativ 150 de persoane juridice au depus, până în prezent, dosare pentru achiziția de mașini electrice prin intermediul Programului “Rabla Plus”, a anunțat, joi, la conferința de inaugurare a celei de-a XIV-a ediții a Salonului Auto București și Accesorii de la Romaero Băneasa, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer.

Ministerul Mediului a lansat, în acest an, două programe ce promovează tehnologiile curate: ‘Rabla Plus’ și Programul “Infrastructură de alimentare verde”.

În ceea ce privește Programul ‘Rabla Plus’, al cărui buget total este de 75 de milioane de lei, românii care vor să aleagă o mașină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete electronice: unul în valoare de 5.000 de lei pentru achiziționarea unui autoturism nou electric-hibrid, iar un altul de 20.000 de lei pentru mașinile noi electrice 100%.

 “Legătura dintre mediu și dezvoltarea tehnologică nu mai poate fi tratată individual. România trebuie să facă pași mult mai puternici în direcția mobilității. Avem pe drumurile noastre un număr infim de mașini electrice. Vorbim despre 600 de unități, în prezent. Asta din cauza, o dată, a lipsei infrastructurii de alimentare a mașinilor electrice, iar pe de altă parte din cauza prețului încă ridicat al acestor autovehicule. De aceea, anul acesta Ministerul Mediului a vrut să vină în întâmpinarea acestor probleme și a demarat două programe — unul pentru finanțarea proiectelor de infrastructură pentru stațiile de încărcare a mașinilor electrice, iar un altul pentru achiziția de mașini electrice. A fost o idee de pionierat. Momentan, nu s-au înregistrat foarte multe dosare pe ‘Rabla Plus’ și vorbim despre aproximativ 150 de persoane juridice interesate”, a afirmat Pașca Palmer.

Ministrul Mediului a amintit, de asemenea, de alocarea financiară pentru Rețeaua de Monitorizare a Calității Aerului, domeniu în care România se află într-o situație de pre-infringement, în cazul a trei orașe — București, Iași și Brașov.

“Aproape 70% din poluarea existentă în marile orașe ale lumii este cauzată de traficul rutier. Mașina este omniprezentă în viața noastră. Există țări în Europa, în special municipalități, care și-au trasat ținte clare de schimbare a parcului auto într-unul verde. De exemplu, municipalitatea Amsterdam și-a propus ca, până în 2025, să transforme parcul auto într-unul cu emisii zero. Aceeași țintă, dar până în anul 2050, și-a propus-o municipalitatea Oslo. De asemenea, Londra acordă deja facilități celor care dețin mașini electrice, iar pentru anii următori se gândește la interzicerea circulației în centrul orașului a tuturor mașinilor convenționale. Cred că și România trebuie să facă pași în această direcție, pentru a ține pasul cu tendințele”, a menționat ministrul Mediului.

sursa:AGERPRES.RO

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img