vineri, 29 martie, 2024

Proiect de cercetare si dezvoltare MobilePass,testat la PTF Sculeni

Distribuie:

Publicat:

In perioada 16-18 noiembrie 2016, in punctul de trecere aflat la frontiera Romaniei cu R. Moldova, P.T.F. Sculeni rutier, are loc o activitate de cercetare coordonata de Institutul Tehnologic din Austria (AIT Austrian Institute of Technology GmbH), prin care se testeaza proiectul pilot MobilePass – A secure, modular and distributed mobile border control solution for european land border crossing points.

MOBILEPASS a primit finantare in cadrul Programului Cadru nr. 7 al Uniunii Europene pentru cercetare, dezvoltare tehnologica si demonstratie in cadrul acordului de grant nr. 608.016. Concentrat pe echipamente mobile avansate pentru punctele de trecere a frontierei terestre, proiectul urmareste furnizarea noilor tehnologii pentru dispozitivele mobile care permit autoritatilor de control la frontiera sa verifice calatorii europeni, pe cei cu viza si pe cei din tarile terte intr-un mod confortabil, rapid si sigur.

Acest proiect de cercetare, coordonat de Institutul Tehnologic din Austria, beneficiaza de participarea si a altor organizatii din state membre ale UE care activeaza in domeniile industriei producatoare de sisteme si componente, institutii de cercetare, universitati, autoritati guvernamentale, autoritati pentru protectia datelor, precum si utilizatorii finali, fiind implicati 12 parteneri.

Solutia MobilePass utilizeaza echipamente de ultima generatie necesare accelerarii procedurilor de control la frontiera terestra folosind, in special, dispozitive mobile de verificare a pasaportului: un dispozitiv mobil si fiabil de citire si verificare a pasapoartelor, transfer de date wireless securizat pentru verificarea identitatii si un dispozitiv mobil modular pentru verificarea fara contact a amprentei si a fetei, in scopul imbunatatirii securitatii si evitarii inselatoriilor.

Participarea calatorilor la aceste teste se face pe baza de voluntariat, astfel ca, in conformitate cu legislatia nationala este necesara obtinerea consimtamantului  cetateanului. Datele personale sunt stocate in baza de date a proiectului numai pe durata testelor, iar dupa obtinerea si interpretarea rezultatelor testelor, datele vor fi anonimizate. Culegerea acestor date se face numai in scopul unei analize calitative, cu stricta respectare a cerintelor legale in materie, certificate de autoritatile nationale pentru protectia datelor cu caracter personal.

In Punctul de Trecere a Frontierei Sculeni rutier se regasesc materiale informative (flyere) puse la dispozitie de Consortiul MobilePass. Totodata, personalul Politiei de Frontiera Romane participa la procesul de demonstratie/ testare a dispozitivului mobil de control la frontiera si furnizeaza calatorilor clarificarile necesare cu privire la scopul acestui proiect.

Pentru crearea conditiilor optime in derularea acestui proiect, Politia de Frontiera Romana, sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, a colaborat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img