joi, 28 martie, 2024

Proiect de lege pentru revenirea la votul in doua tururi pentru alegerea primarilor, depus in Parlament

Distribuie:

Publicat:

Liberalii au depus, la Senat, un proiect de lege privind alegerea primarilor in doua tururi, sustinand ca scrutinul intr-un singur tur cu votul majoritatii celor prezenti la urne este „o solutie total gresita” si nu ofera legitimitate „gospodarului comunitatii”.
“Este declarat primar candidatul care a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Daca niciunul dintre candidati nu a obtinut majoritatea voturilor valabil exprimate, fapt care se consemneaza in procesul verbal incheiat de biroul electoral de circumscriptie, se organizeaza un al doilea tur de scrutin”, potrivit proiectului care modifica Legea 115/2015 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, Legea administratiei publice locale nr. 215/2001 si Legea nr.393/2004 privind Statutul alesilor locali.
La al doilea tur de scrutin, care are loc la doua saptamani de la primul tur, participa numai candidatii clasati pe primele doua locuri, respectiv candidatii aflati in situatie de balotaj, potrivit proiectului de lege depus de parlamentarii liberali.
“In al doilea tur de scrutin este declarat primar candidatul care a obtinut cel mai mare numar de voturi valabil exprimate. Pentru functia de primar, centralizarea voturilor se va face de catre biroul electoral de circumscriptie”, prevede initiativa legislativa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img