joi, 28 martie, 2024

Proiect OUG de gratiere: Se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani. Care sunt exceptiile

Distribuie:

Publicat:

Proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea unor pedepse, pus miercuri in dezbatere publica de Ministerul Justitiei, prevede ca se gratiaza in intregime pedepsele cu inchisoare de pana la 5 ani inclusiv, precum si pedepsele cu amenda aplicate de instanta de judecata, scrie Agerpres.

Articolul 1 al proiectului arata ca se  gratiaza  in  intregime  pedepsele  cu  inchisoare  de   pana  la   5  ani  inclusiv precum si pedepsele cu amenda aplicate de instanta de judecata. De asemenea, prevederile alin. (1) se aplica indiferent de modalitatea de executare a pedepsei inchisorii dispusa de instanta.

Astfel, se gratiaza in parte :

a)cu 1/2 pedepsele cu inchisoare aplicate persoanelor care au implinit varsta de 60 ani,  femeilor  insarcinate  (gravide)  sau persoanelor  care au  intretinere  minori  cu varsta de pana la 5 ani;
b) cu 1/2 sau, dupa caz, cu restul de pedeapsa neexecutat din  pedepsele cu inchisoare aplicate  persoanelor care, conform expertizei  medico legale  emisa  de institutiile abilitate sunt diagnosticate cu boli incurabile in faze terminale;

Conform sursei citate, de gratiere nu beneficiaza recidivistii si cei care au comis o serie de infractiuni prevazute de Codul penal sau de legi speciale, enumerate in proiect.

Intre acestea se numara infractiunile de omor, de vatamare corporala, loviri cauzatoare de moarte, violoare de domiciliu, coruptie sexuala, incest, inselaciune, lipsire de libertate, trafic de stupefiante si altele.

Ordonanta de urgenta a Guvernului pentru gratierea unor pedepse nu se aplica persoanelor care savarsesc “infractiuni cu violenta, impotriva sigurantei nationale, infractiuni de coruptie, impotriva persoanei, etc., in stare de recidiva”, arata Ministerul Justitiei.

“In privinta gratierii, aceasta are ca efect doar asupra executarii totale sau partiale a unei pedepse aplicate de instantele judecatoresti, existand si posibilitatea ca, in eventualitatea savarsirii unor alte fapte penale, gratierea sa poata fi revocata. In acelasi timp, trebuie precizat ca prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica persoanelor care savarsesc infractiuni cu violenta, impotriva sigurantei nationale, infractiuni de coruptie, impotriva persoanei, etc., in stare de recidiva”, se precizeaza in Nota de fundamentare a proiectului de OUG, postata miercuri pe site-ul MJ.

Ministrul Justitiei a declarat, miercuri, la finalul sedintei de Guvern, ca Romania trebuie sa dea o lege a gratierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane. Florin Iordache a adaugat ca in astfel de conditii Guvernul poate veni cu un act normativ privind gratierea care sa nu vizeze faptele penale grave.

“Tinand cont de o politica penala coerenta, putem da o lege a gratierii care sa nu vizeze faptele grave, faptele care vizeaza coruptia, spalarea de bani si alte infractiuni foarte grave, astfel incat, din estimarile pe care le-a facut Ministerul Justitiei, in jur de 2.300 – 2.500 de persoane pot beneficia de aceasta lege a gratierii. Repet, este in consultare publica, dar pozitia Ministerului Justitiei este ca, in acest moment, Romania trebuie sa dea o lege a gratierii”, a subliniat Iordache.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img