News Flash:

Proiect regulament pentru elevi

6 Septembrie 2014
1539 Vizualizari | 0 Comentarii
Elevii nu vor mai putea folosi telefonul mobil in timpul orelor si, totodata, le va fi interzis sa detina, sa consume sau sa comercializeze, in scoli si in afara acestora, droguri, substante etnobotanice, bauturi alcoolice, tigari si sa participe la jocuri de noroc.scrie mediafax.ro

 Prevederile sunt incluse in proiectul privind Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar, elaborat de Ministerul Educatiei si pus, vineri, in dezbatere publica.

Unul dintre capitolele regulamentului se adreseaza elevilor, numiti in proiect "beneficiarii primari ai educatiei"

Astfel, conform documentului, elevii din invatamantul de stat, particular si confesional autorizat sau acreditat cu frecventa au obligatia "sa frecventeze cursurile, sa se pregateasca la fiecare disciplina de studiu, sa dobandeasca competentele si sa-si insuseasca cunostintele prevazute de programele scolare".

 Tot ei trebuie sa aiba un comportament civilizat si o tinuta decenta, atat in unitatea de invatamant preuniversitar, cat si in afara ei.

"Beneficiarii primari ai educatiei, in functie de nivelul de intelegere si de particularitatile de varsta si individuale ale acestora, vor fi sprijiniti si stimulati sa cunoasca si au obligatia sa respecte:
legile statului; regulamentul MEN si regulamentul intern al unitatii de invatamant preuniversitar; regulile de circulatie si cele cu privire la apararea sanatatii; normele de securitate si a sanatatii in munca, de prevenire si de stingere a incendiilor; normele de protectie civila si normele de protectie a mediului", prevede acelasi proiect.

In regulament sunt prevazute numeroase interdictii adresate elevilor. Acestia nu au voie sa distruga documentele scolare, precum cataloage, carnete de elev, foi matricole, documente din portofoliul educational si sa deterioreze bunurile din patrimoniul unitatii de invatamant preuniversitar (materiale didactice si mijloace de invatamant, carti de la biblioteca scolii, mobilier scolar, mobilier sanitar, spatii de invatamant etc.). Tot lor le este interzis sa aduca si sa difuzeze in unitatea de invatamant preuniversitar materiale care, prin continutul lor, atenteaza la independenta, suveranitatea si integritatea nationala a tarii, care cultiva violenta si intoleranta.

Proiectul prevede si ca elevii nu au voie sa organizeze si sa participe la actiuni de protest, care afecteaza desfasurarea activitatii de invatamant sau care afecteaza participarea la programul scolar, si nici sa blocheze caile de acces in spatiile de invatamant.

In plus, le este interzis si: sa detina, sa consume sau sa comercializeze, in perimetrul unitatii de invatamant si in afara acestuia, droguri, substante etnobotanice, bauturi alcoolice, tigari si sa participe la jocuri de noroc; sa introduca si/sau sa faca uz in perimetrul unitatii de invatamant preuniversitar de orice tipuri de arme sau de alte produse pirotehnice cum ar fi munitie, petarde, pocnitori, brichete etc., precum si sprayuri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin actiunea lor, pot afecta integritatea fizica si psihica a beneficiarilor directi ai educatiei si a personalului unitatii de invatamant preuniversitar; sa posede si/sau sa difuzeze materiale care au un caracter obscen sau pornografic.

De asemenea, le este interzis sa utilizeze telefoanele celulare in timpul orelor de curs, al examenelor si al concursurilor, sa lanseze anunturi false cu privire la amplasarea unor materiale explozibile in perimetrul unitatii de invatamant preuniversitar, sa aiba comportamente jignitoare, de intimidare, discriminare si atitudini ostentative si provocatoare, sa aduca jigniri si sa manifeste agresivitate in limbaj si in comportament fata de colegi si fata de personalul unitatii de invatamant preuniversitar, sa provoace, sa instige si sa participe la acte de violenta in scoala si in afara ei, sa paraseasca incinta scolii in timpul pauzelor sau dupa inceperea cursurilor, fara avizul profesorului de serviciu sau a profesorului pentru invatamantul primar/dirigintelui, sa aiba o atitudine care constituie o amenintare la adresa sigurantei celorlalti elevi si/sau a personalului scolii.

Conform documentului citat, elevii au obligatia sa aiba la ei permanent carnetul de elev, sa-l prezinte cadrelor didactice pentru consemnarea notelor, precum si parintilor, pentru informare in legatura cu situatia lor scolara.

Pe de alta parte, prevede acelasi proiect, in unitatile de invatamant preuniversitar se organizeaza, permanent, pe durata desfasurarii cursurilor, serviciul pe scoala al elevilor, in conformitate cu prevederile regulamentului intern al unitatii de invatamant. Organizarea serviciului pe scoala se efectueaza numai de catre elevii din clasele a VII-a si a VIII-a, din invatamantul liceal, profesional sau postliceal.

elevii telefonul mobil
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2020 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1282 (s) | 35 queries | Mysql time :0.047211 (s)