News Flash:

Promisiunile primarilor vasluieni in anul electoral 2016

10 Ianuarie 2016
2958 Vizualizari | 3 Comentarii
Cei mai multi dintre edili se vor axa in 2016 pe investitii in infrastructura: drumuri, apa si canalizare. Dintre cele circa 450 de sate, mai putin de 20 la suta beneficiaza de apa si canalizare, in timp ce gaz metan exista doar in cateva localitati rurale.

Administratia din Vutcani are ca prioritate pentru 2016 reabilitarea insfrastructurii, in principal, a Drumului Comunal 166, drum care face legatura intre localitatile Malaiesti – Vutcani-Hoceni. Investitia va fi realizata cu fonduri prin Ordonanta 28 si are o valoare de trei milioane de lei. „Ca in fiecare an noi avem pregatite si alte proiecte, urmeaza sa fie depuse si sa vedem care vor fi acceptate la finantare. Vom lucra si la consolidarea unei rape pentru a stopa alunecarile de teren. Nevoi sunt multe, dar banii nu ajung sa facem toate investitiile necesare intr-un timp scurt”, a declarat Silviana Bahrim, primar Vutcani.

 In comuna Lipovat, edilul Valerian Hriscu vrea sa continue investitia referitoare la aductiunea cu gaz. De asemenea, sunt deja in derulare si urmeaza sa fie finalizate canalizarea, poduri si podete in Lipovat, investitii care se fac cu bani de la Guvern prin ordonanta 28. „Vrem sa realizam si aductiunea cu apa in satul Chitoc, dar sa reabilitam si drumurile. La capitolul acesta avem de asemenea proiecte. Speram sa nu fie probleme si sa putem realiza tot ce ne-am propus”, a spus edilul din Lipovat. Potrivit acestuia, lucrările de extindere a retelei de gaz metan din comuna Lipovat prind contur, astfel incat, in cel mai scurt timp sa se poata trece la racordarea efectiva a locuintelor. La randul sau, primarul Valerian Hriscu spune ca racordarea la gaz metan a gospodariilor reprezinta cel mai important proiect din cariera sa. Proiectul total are o valoare de aproximativ 2.300.000 de lei, pana acum investindu-se peste 300.000 de lei.

Majoritatea primariilor sustin ca nu dispun de bani multi, dar ca din putinul pe care il au, vor face cateva investitii. Baza o reprezinta fondurile europene. Seful Consiliului Judetean, social democratul, Dumitru Buzatu, sustine ca primarii care au proiecte in derulare trebuie sa se axeze pe acestea si sa le finalizeze, iar abia apoi sa inceapa altele noi. De asemenea, liderul local al PSD sustine ca primarii trebuie sa isi indrepte atentia spre accesarea fondurilor europene.


Situatia este cu adevarat dramatica in satele judetului Vaslui. Un procentaj foarte mic din populatia rurala beneficiaza de apa curenta. Despre canalizare nici nu poate fi vorba. “In tarile europene diferenta dintre sate si orase este foarte mica. La noi nu putem vorbi de asa ceva”, a declarat Vasile Mihalachi, vicepresedintele CJ Vaslui.

 In judetul Vaslui sunt si orase care nu dispun de gaz metan. Estea cazul Murgeniului, acolo unde locuitorii nu stiu nici ce inseamna sistem de incalzire centralizat. Extinderea retelei de gaz metan in aceasta zona este de ani buni la stadiul de discutie. Investitii in gaz si drumuri In comuna Stefan cel Mare in 2016 se va lucra la diverse investitii privind reabilitarea unor drumuri, aductiuni de apa si gaz metan. Potrivit edilului comunei, Mihai Moraru, studiul de fezabilitate privind aductiunea cu gaz metan in satele srefan cel Mare, Maraseni si Cantalaresti a fost aprobat, urmand ca de acum incolo sa fie parcursi pasii necesari pentru demararea efectiva a lucrarilor. „Avem de ceva vreme in plan investitia privind aductiunea cu gaz metan in cele trei localitati. Este un pas important pentru comuna noastra, o investitie majora, care va schimba viata locuitorilor. In plan la investitii sunt evident si alte reabilitari la drumuri”, a declarat primarul Mihai Moraru.

Aproape zece kilometri de drum asfaltat are comuna Solesti. Restul sunt drumuri de pamant sau pietruite. In acest an, autoritatile din comuna Solesti vor investi o mare parte din buget pentru infrastructura. Potrivit primarului Mona Bujor, drumurile sunt principala preocupare la acesta ora. „Avem in plan pe langa drumuri si lucrarile la sediul primariei. De asemenea, punem la punct noi proiecte pentru a acesa fonduri nerabursabile. Drumurile raman insa prioritare. Avem o retea de 60 de kilometri de drum comunal”, a spus Mona Bujor.


Si la Negresti extinderea retelei de gaz reprezinta o prioritate. Primarul Vasile Voicu spune ca vor fi facute lucrari si la drumuri. „Cel mai important proiect il reprezinta in 2016, inceperea lucarilor la o piata agro-alimentara moderna. Este mare nevoie de aceasta investitie. Vom face demersuri pentru asfaltarea drumului judetean care leaga Negrestiul de Osesti si, daca vor mai fi fonduri, vom vedea si ce putem face pentru asfaltarea altor sate. Acolo unde este necesar, vom mai completa cu piatra”, a afirmat Vasile Voicu.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0865 (s) | 23 queries | Mysql time :0.031325 (s)