News Flash:

Pronuntarea in dosarul "Transformatorul", pe 12 iulie

4 Iulie 2013
3996 Vizualizari | 0 Comentarii
Relu Fenechiu
Cei trei magistrati care judeca dosarul "Transformatorul", in care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este judecat pentru fapte de coruptie, au anuntat, joi, ca sentinta va fi data in 12 iulie. 
Completul care judeca dosarul "Transformatorul", formata din presedintele Francisca Vasile, Ilie Iulian Dragomir si Mirela Sorina Popescu, au respins, la termenul de joi, toate probele si exceptiile invocate de avocatii lui Relu Fenechiu si ai celorlalti inculpati.
Judecatorii au respins o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de avocatul lui Relu Fenechiu, prin care se arata ca ordonanta de urgenta a guvernului ce reglementeaza atributiile Garzii Financiare sunt in contradictie cu mai multe articole din Constitutie si cu articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Judecatorii au respins, dupa ce initial au admis, si audierea unui martor propus de avocatii lui Petru Andronache, director comercial al Sucursalei de intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova in perioada 2002-2005.
Totodata, a fost respinsa si o cerere prin care se solicita instantei sa ceara Serviciului de probatiune Iasi sa intocmeasca referate de evaluare in cazul celor judecati in acest dosar.
Dupa ce instanta a respins toate aceste solicitari, dar si altele, a constatat cercetarea judecatoreasca incheiata si i-a dat cuvantul procurorului Directiei Nationale Anticoruptie, pentru pledoaria finala.
Totodata, instanta a anuntat ca, dupa ramanerea in pronuntare, verdictul in acest caz va fi dat pe 12 iulie, la ora 15.00.
Premierul Victor Ponta declara ca nu exclude sa preia ca interimar conducerea Ministerului Transporturilor in cazul in care Relu Fenechiu va fi condamnat de instanta, dar a precizat ca ar regreta inlocuirea acestuia.
Atat Ponta, cat si presedintele PNL, Crin Antonescu, au declarat de mai multe ori ca spera ca pe 4 iulie, la termenul de judecata, Relu Fenechiu sa fie declarat nevinovat, dar ca acesta va fi inlocuit din postul de ministru daca judecatorii vor emite o decizie de condamnare.
Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis in judecata de procurorii DNA in iunie 2012, in dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat ca prin firmele sale a vandut transformatoare si intreruptoare uzate si vechi la preturi de produse noi catre Sucursala de intretinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a institutiei.
In acest dosar, alaturi de Fenechiu sunt judecati fratele acestuia, Lucian Fenechiu, actionar sau administrator la aceleasi firme, si Mihai Bogdan Damian, asociat unic si administrator la SC Euro Plus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata si continuata si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.
Procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata si pe Ioan Turbatu, director general al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2004, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata, Ion Marghidan, director general al SISEE Moldova in perioada 2004 - 2005, pentru abuz in serviciu in forma calificata si continuata si abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata, Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova in perioada 2002 - 2005, pentru abuz in serviciu in forma calificata continuata si abuz in serviciu contra intereselor publice daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial, in forma continuata.
Potrivit DNA, pe langa achizitiile normale de echipamente si piese de schimb, in perioada 2002 - 2005, SISEE Moldova a realizat si achizitii de la un grup de patru firme - SC La Rocca SRL, SC Tehnorom SRL, SC Fene Grup SA si SC Euro Plus SRL - fara sa respecte prevederile legislatiei cu privire la achizitiile publice, in conditii de favorizare a acestor firme, de la care s-au cumparat, la preturi de produse noi, transformatoare si intreruptoare uzate si vechi, fabricate in anii 1970 - 1980, potrivit procurorilor.
Totodata, procurorii au aratat ca 99,98 la suta dintre produsele respective au ramas permanent in stocul SISEE Moldova, devenind in final achizitii de produse vechi, folosite, fara justificare economica, inutile si cauzatoare de prejudicii bugetului societatii, facute cu scopul de a favoriza firmele ce le livrau.
Potrivit rechizitoriului, prejudiciul total este de 7.529.594,1 lei (6.327.390 de lei plus TVA) si reprezinta valoarea echipamentelor necorespunzatoare achizitionate. Prejudiciul este rezultatul a 46 acte materiale, derulate in perioada 2002 - 2005, fiecare act material insemnand o achizitie publica efectuata de SISEE Moldova de la firmele SC La Rocca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL si SC Tehnorom SRL.
Filiala de intretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv" SA - SISE Electrica Moldova s-a constituit parte civila in aceasta cauza, pentru suma reprezentand valoarea prejudiciului.

dosarul trasformatorul relu fenechiu proces tribunal cluj sentinta
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0801 (s) | 23 queries | Mysql time :0.027141 (s)