vineri, 29 martie, 2024

Proprietatile extraordinare ale unturii de urs

Distribuie:

Publicat:

Ursul are o perioada de hibernare de aproximativ 5 luni, timp in care consuma din substantele biologic active si nutritionale ce se gasesc in stratul de grasime care la inceput ajunge la o greutate de aproximativ 20-28 kg. Treptat, animalul se hraneste din aceasta grasime si isi reduce greutatea, organismul sau isi pastreaza astfel nivelul de substante nutritive, micro si mscronutrienti, dar si de vitamine. Toate acestea le ia din grasime, nu mai are nevoie de mancare si nici de apa, se bazeaza doar pe aceasta puternica sursa de energie pentru a trece de perioada de hibernare. Potrivit specialistilor, datorita stratului important de grasime ursul isi poate mentine temperatura corporala normala si buna functionare a inimii, plamanilor si a altor organe.

Untura de urs este un produs de culoare alba cu o usoara tenta galbuie, se prezinta sub forma lichida la temperatura de 27-30 grade Celsius si ca o compozitie solidificata la temperatura mai mica de 10 grade Celsius. Gustul ei este placut mai ales daca se amesteca cu putina miere de albine. Mirosul este specific, destul de acceptabil, nu foarte puternic. Untura de urs a fost folosita din vremuri de demult in medicina populara in Orientul Indepartat, America de Nord, Tibet, China si Coreea. Indienii din America foloseau untura de urs la prepararea carnii si pastrarea ei o perioada mai lunga de timp, dar si pentru vindecarea si calmarea durerilor musculare. Isi ungeau corpul cu untura de urs pentru a-si reduce durerile corpului.

De ce e mai sanatos sa folosesti untura la prajit in locul uleiului?

Care este compozitia unturii de urs si de ce este atat de benefica pentru sanatatea oamenilor? In primul rand valoarea biologica ridicata a grasimii de urs se datoreaza faptului ca dieta acestui animal este atat de variata. Dupa cum bine se stie, ursul mananca in mare parte fructe de padure, miere, nuci, ierburi, pasari, pesti si animale salbatice. Untura de urs este bogata in elemente si substante active atat de benefice pentru organismul nostru. Contine proteine, vitamine (A, E, B1, B2, B3, B4, B12), acizi grasi polinesaturati (Omega-3, Omega-6, Omega-9), substante glicozide, micro si macroelemente.

Principalele proprietati ale unturii de urs in tratamenul unor boli si afectiuni:

Consolideaza sistemul imunitar al organismului.

Reduce riscul de a suferi de cancer si ajuta in refacerea organismului dupa perioada de chimioterapie sau radioterapie.

Imbunatateste metabolismul, digestia, performanta fizica si mentala, starea sistemului de reproducere.

Ajuta in tratamentul bolilor si afectiunilor aparatului genito-urinar la barbati. Este un bun remediu pentru adenomul de prostata si disfunctia erectila.

Previne dezvoltarea unor boli grave cauzate de agenti infectiosi, bacterii, prin cresterea rezistentei corpului la atacul lor.

Elimina toate procesele inflamatorii care pot sa apara in organism sau la nivelul pielii datorita continutului de vitamine si acizi grasi polinesaturati Omega-3 si Omega-6.

Este indicata in tratamentul bolilor dermatologice, vindeca taieturile, ranile, vergeturile, fisurile anale, escarele, zgaraieturile, arsurile, urticaria, herpesul, eczemele, psoriazisul, degeraturile, crapaturile de la nivelul pielii. Untura de urs are efect vindecator, antiinflamator si de eliminare a cicatricilor de la nivelul pielii.

Are efect benefic in regenerarea tesuturilor si rol protector pentru membranele mucoase ale tractului gastro-intestinal impotriva proceselor ulcerative de la nivelul acestora.

Este recomandat persoanelor care sufera de anemie, anorexie, epuizare, malnutritie, stres mental, fizic si emotional, depresie.

Trateaza oboseala cronica, tulburarile de nervi si insomnia, tulburarile metabolice de la nivelul creierului, bolile de nervi.

Combate si previne formarea cheagurilor de sange, are efect benefic asupra functiei sistemului cardiovascular.

Contribuie la cresterea nivelului de hemoglobina din sange.

Ajuta la normalizarea tensiunii arteriale.

Calmeaza, are efect sedativ, imbunatateste procesele metabolice.

Curata organismul de toxine, substante nocive si metale grele.

Are efect bun asupra corzilor vocale, are proprietati expectorante, trateaza tusea.

Este eficienta in tratamentul bolilor de la nivelul sistemului respirator si al tractului gastro-intestinal. Persoanele care sufera de faringita, tuberculoza, laringita, amigdalita, pneumonie, bronsita, astm bronsic, gastrita, pancreatita, enterocolita, colita, ulcer gastric si duodenal, boli ale esofagului pot face tratamente pe baza de untura de urs.

Este un bun remediu pentru bolile sistemului muscular si osos. Trateaza durerile de spate, sciatica, osteoporoza, artrita, entorsele, fracturile, afectiunile tendoanelor si ligamentelor.

Prin continutul de minerale, vitamine si substante biologic active protejeaza pielea de factorii externi.

In cosmetica, untura de urs este utilizata la realizarea unor masti recomandate pentru toate tipurile de ten, ele ajuta la imbunatatirea aspectului pieli si combaterea ridurilor. Astfel de tratamente cosmetice hidrateaza, hranesc pielea, o catifeleaza si ii mentin elasticitatea, ii ofera substantele nutritive pentru pastrarea frumusetii ei (vitamine, omega-3, omega-6, etc).

Untura de urs se cumpara de la farmacii, este recomandat sa aiba un certificat de calitate. Trebuie sa fie folosita la recomandarea unui medic. Este contraindicata persoanelor care sufera de calculi biliari, femeilor insarcinate sau care alapteaza, dar si copiilor mai mici de 3 ani.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img