News Flash:

Propunerea bomba a unui deputat PSD ar putea exploda in fata liderilor UDMR

9 Ianuarie 2018
943 Vizualizari | 0 Comentarii
rotaru

Deputatul PSD de Botosani Razvan Rotaru ii solicita presedintelui Klaus Iohannis organizarea unui referendum in care sa se transeze subiectul autonomiei locale, dar sa se decida si asupra modificarii pragului electoral. Concret, social-democratul ar vrea ca in loc de 5% prag la nivel national pentru accederea in Parlament sa fie un prag de 5% la nivelul fiecarui judet. Demersul deputatului PSD vine dupa ce, luni, la Cluj-Napoca, formatiunile politice maghiare din Romania - UDMR, PPMT si PCM - au semnat o declaratie comuna privind armonizarea conceptelor de autonomie.

„Consider ca a venit timpul sa reactionam din punct de vedere institutional si sa inchidem o data pentru totdeauna subiectul autonomiei solicitate in fiecare an de catre cei care pretind ca reprezinta etnicii maghiari din Romania. De aceea, consider ca este oportun sa se declanseze imediat procedurile pentru organizarea unui referendum pe tema autonomiei, la care sa participe si sa raspunda toti cetatenii romani din toata Romania si din diaspora, nu doar din anumite judete, asa cum isi doresc anumiti politicieni. In urma rezultatelor care se vor inregistra, vom vedea ce opinie au toti locuitorii tarii, precum si cei din strainatate cu drept de vot, iar apoi se va adopta o rezolutie de catre Parlamentul Romaniei si se va termina definitiv cu acest subiect”, a declarat Razvan Rotaru, citat intr-un comunicat.

Intrebarile propuse de deputatul PSD pentru referendum sunt urmatoarele:

1. Sunteti de acord cu autonomia teritoriala, locala si culturala a etnicilor maghiari din Romania?

2. Sunteti de acord cu eliminarea pragului electoral de 5% la nivel national pentru accesul fiecarui partid politic in Parlamentul Romaniei si introducerea pragului electoral de 5% pentru fiecare partid politic in fiecare judet din tara pentru accesul in Parlamentul Romaniei?

Deputatul Rotaru mai sustine ca, simultan, la inceputul sesiunii parlamentare, va propune senatorilor si deputatilor de la toate partidele modificarea Legii electorale, in sensul introducerii pragului de 5% la nivelul fiecarui judet. Daca acest lucru s-ar intampla va fi afectata UDMR, care nu va mai intra in Parlament.

„Cred ca se impune sa eliminam o regionalizare a votului in care un partid regional care obtine un numar mic de mandate, dar depaseste pragul stabilit la nivel national, ajunge sa decida majoritatea parlamentara necesara formarii guvernului. In aceste conditii, partidul regional ajunge in pozitia de a impune anumite decizii politice contrare interesului general existent la nivel national. Cred ca niciun cetatean roman nu isi mai doreste aceasta situatie”, a argumentat deputatul PSD.

Deputatul este de acord cu punctul de vedere exprimat de presedintele PSD, Liviu Dragnea, care a declarat ca autonomia teritoriala pentru Tinutul Secuiesc este un lucru neconstitutional si de neacceptat.

Formatiunile politice maghiare din Romania - UDMR, PPMT si PCM - au semnat, luni, la Cluj-Napoca, o declaratie comuna privind armonizarea conceptelor de autonomie, pentru a avea o pozitie comuna pe viitor la orice dezbatere a subiectului, inclusiv in relatia cu autoritatile romane. Documentul vorbeste despre trei tipuri de autonomie - teritoriala, locala si culturala -, pe care formatiunile maghiare vor sa le discute cu politicienii romani pentru a fi „codificate din punct de vedere legislativ”.

sursa: digi24.ro

 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1467 (s) | 23 queries | Mysql time :0.062743 (s)