vineri, 29 martie, 2024

Propunerea lui Calin Popescu Tariceanu: SPP in subordinea Ministerului de Interne

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, considera ca SPP ar trebui sa se afle in subordinea Ministerului de Interne, si nu a sefului statului.

"SPP se afla sub conducerea presedintelui tarii. Daca in cadrul serviciilor de informatii Parlamentul are un rol, intrucat controleaza aceste servicii prin comisiile de specialitate, daca Parlamentul are un rol in numirea sefilor celor doua servicii (SRI si SIE, n.red.), in cazul SPP Parlamentul nu are un rol. Nici Guvernul. Deci, este o responsabilitate a presedintelui si eu sper ca presedintele sa nu se faca totusi ca ploua intr-o astfel de situatie.

Trebuie discutata aceasta situatie inedita si anormala care, daca nu va fi rezolvata, va afecta increderea cetatenilor in buna si corecta functionare a institutiilor statului. (…) Dupa parerea mea, e o anomalie. Nu cred ca in alte tari serviciul de paza si protectie functioneaza sub presedinte. Acest serviciu ar trebui sa faca parte din ansamblul structurilor care asigura paza si ordinea si cel mai normal si cel mai firesc ar fi fost sa se gaseasca sub umbrela Ministerului de Interne", a declarat Tariceanu miercuri la Romania TV.

El sustine ca seful statului trebuie sa prezinte un punct de vedere oficial la aceasta problema.

"Presedintele de foarte multe ori da aceste raspunsuri – e o non-problema statul paralel, e o non-problema aceasta. Nu stiu care sunt problemele presedintelui. Nu stiu, poate fiind la Bruxelles, prins cu alte activitati – si nu o spun sub nicio forma in sens peiorativ -, cand va veni acasa, cred ca va trebui sa ia cunostinta de aceasta situatie si sa aiba un punct de vedere oficial. (…)

Nu e un razboi de niciun fel (intre Guvern si SPP, n.red.), pentru ca nimeni nu a contestat necesitatea, utilitatea unei astfel de structuri in arhitectura institutionala, dar e o problema politica, ce nu tine de functionarea institutiei. Nu e un razboi, dar e un semnal foarte puternic de neincredere pe care il da Guvernul unei institutii a statului. Din acest motiv, cred ca presedintele Iohannis nu poate sa dea raspunsul acela, care este, pana la urma, usor pueril", a apreciat Tariceanu.

Presedintele Senatului a mai spus ca serviciile care asigura securitatea nationala trebuie "sa ramana in afara oricarui joc politic".

Declaratiile lui Tariceanu au fost facute in conditiile in care liderii PSD si ALDE au lansat acuzatii la adresa sefului SPP Lucian Pahontu, sustinand, fara dovezi, ca acesta ar spiona membrii Guvernului si ar incerca sa-i atraga pe social-democrati in jocuri politice.

Mai exact, Liviu Dragnea a sustinut ca un prieten de-al vicepremierului Paul Stanescu i-ar fi spus acestuia ca liderul PSD ar urma sa fie "executat" in martie anul acesta si ca Stanescu, daca pastreaza distranta de seful sau pe linie de partid, i-ar putea lua locul. Dragnea a adaugat atunci ca in cazul lui Stanescu nu se pune vorba de "pamant fertil" pentru astfel de jocuri si vicepremierul l-a sustinut, declarand la randu-i ca acesta ar fi fost scenariul prezentat de acel prieten.

De la SPP nu a venit nicio reactie la aceste acuzatii.    

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img