vineri, 29 martie, 2024

Prorusii sustin protestele de la Chisinau

Distribuie:

Publicat:

 Manifestatia antiguvernamentala, organizata duminica de Partidul Socialistilor din Republica Moldova si formatiunea ‘Partidul Nostru’, a controversatului om de afaceri Renato Usatii, suspectat de legaturi cu Moscova, s-a incheiat cu adoptarea unei rezolutii intitulate ‘Trei pasi pentru Moldova’, care prevede, intre altele, demisia presedintelui Nicolae Timofti ca unica posibilitate pentru convocarea alegerilor parlamentare anticipate. Documentul prevede o serie intreaga de masuri pentru ‘salvarea nationala in urmatoarele trei luni’. Protestatarii cer demisia procurorului general, a directorul Serviciului de Informatii si Securitate, a presedintelui Curtii Supreme de Justitie, a directorului Centrului National Anticoruptie, a presedintelui Curtii de Conturi, a presedintelui Comisiei Nationale pentru Integritate, a presedintelui Comisiei Electorale Centrale si a directorului postului public de televiziune Moldova 1.

De asemenea, un vot de neincredere fata de guvernul condus de premierul Valeriu Strelet, modificarea Constitutiei pentru a reveni la alegerea directa a presedintelui tarii si desfasurarea alegerilor parlamentare anticipate nu mai tarziu de primavara anului 2016. ‘Cei de la guvernare fac ce vor; in tara nu exista justitie, parintii plecati la munca peste hotare nu-si mai vad copiii. Am venit sa-i spunem regimului de la guvernare ca asa nu se mai poate. Nu trebuie sa depindem de niste turisti politici. Astazi avem sute de corturi aici, peste cateva zile vom avea mii de corturi’, a avertizat Renato Usatii, primarul orasului Balti, care a spus ca se vrea ‘un (Aleksandr) Lukasenko al Republicii Moldova’. La randul sau, liderul socialistilor moldoveni, Igor Dodon — care aspira la functia de premier si militeaza pentru relatii mai stranse cu Rusia — a pledat pentru ‘alegeri parlamentare anticipate’. ‘Trebuie sa avem alegeri libere si corecte, presedintele Nicolae Timofti sa plece, poporul sa aleaga presedintele (prin vot) direct’, a insistat el. Cei doi lideri de stanga au avertizat ca manifestatia de duminica, la care — potrivit lor — ar fi participat 50.000 de persoane, va continua pana vor fi indeplinite toate revendicarile. In timpul actiunii de protest, au fost instalate noi corturi in fata Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, unde isi desfasoara sedintele comisiile parlamentare.

Corturile exponentilor celor doua partide proruse — Partidul Socialistilor (condus de ex-comunistul Igor Dodon) si ‘Partidul Nostru’, al miliardarului Renato Usatii — fusesera instalate pe bulevardul Stefan cel Mare, in centrul Chisinaului, cu cateva zile mai devreme. Astfel, sustinatorii stangii moldovene s-au alaturat protestului inceput la 6 septembrie, la apelul Platformei civice (proeuropene) ‘Demnitate si Adevar’ (‘DA’, care intentioneaza sa creeze un nou partid) sub tricolor si drapelul UE impotriva coruptiei de la nivelurile de varf ale puterii moldovene. Manifestantii stangii protesteaza si impotriva ‘oligarhilor de la guvernare’, tot sub tricolor, pe care il numesc ‘drapelul lui Stefan cel Mare’. Desi au orientari politice diferite si tin discursuri pentru segmente de electorat cu viziuni politice diametral opuse, liderii celor doua tabere de manifestanti au inceput sa pactizeze si chiar s-au intalnit ‘pe un teren neutru’. In oraselul de corturi al protestatarilor ‘DA’ rasuna cantecele patriotice despre tricolorul romanesc ale lui Ion si Doina Aldea Teodorovici, in cealalta tabara — cantece revolutionare rusesti, dupa cum relateaza Jurnal.md. Dezbinarea care predomina in intreaga republica se intrevede si in piata din centrul Chisinaului, iar scenariul de la inceputul anilor 2000 pare sa se repete, semnaleaza o serie de experti. In 2001, pe fondul dezamagirii profunde a cetatenilor fata de fortele proeuropene excesiv de corupte, comunistii prorusi au obtinut majoritatea constitutionala in Parlament — 71 de mandate din totalul de 101 si s-au mentinut la putere timp de opt ani. Au fost alungati de la putere abia in aprilie 2009 in urma unor proteste stradale violente, soldate cu incendierea cladirii presedintiei si a parlamentului, precum si cu mai multi morti si tineri maltratati.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img