joi, 28 martie, 2024

Proteina ce provoaca aparitia bolii Alzheimer s-ar putea raspandi in creier precum o infectie

Distribuie:

Publicat:

Specialistii au descoperit, in premiera, dovezi care sugereaza ca proteina ta, responsabila pentru aparitia bolii Alzheimer, se raspandeste precum o infectie. Desi fenomenul nu a putut fi observat direct, descoperirea ar putea oferi informatii cu privire la modul in care apare neurodegenerarea. Conform Science Magazine, tau este una dintre cele doua proteine care duc la formarea unor aglomerari in creierul persoanelor afectate de Alzheimer. 

Cercetatorii din cadrul Universitatii Cambridge au combinat doua tehnici de imagistica cerebrala, imagistica prin rezonanta magnetica functionala si tomografie cu emisie de pozitroni pentru a analiza 17 pacienti cu Alzheimer. Acestia au descoperit ca cele mai mari concentratii ale proteinei tau se regaseau in zonele cerebrale de legatura, ceea ce sugereaza ca tau s-ar putea raspindi asemanator unei epidemii. Teoria ''infectarii transneuronale'' propusa anterior si testata in cazul soarecilor se dovedeste a fi corecta si in cazul oamenilor, afirma specialistii. ''Pana in prezent nu a fost descoperita in cazul oamenilor Este incredibil,'' a declarat neurologul Thomas Cope, unul dintre autorii studiului. 

Nathan Spreg, neurolog din cadrul Institului Neurologic din Canada, sustine ca teoria este ''fascinanta'', insa alti specialistii au declarat ca rezultatele nu pot fi conclusive doarece pacientii nu au fost urmariti pe o perioada indelungata de timp. 

sursa: descopera.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img