vineri, 19 aprilie, 2024

Protejează imunitatea copilului! Ce suplimente alimentare sunt de folos și cum se administrează corect

Distribuie:

Publicat:

Suplimentele pentru imunitate au fost create pentru a remedia carenţele de nutrienţi din organism. Însă, în anumite situaţii, suplimentele alimentare pot duce la efecte adverse pentru organism.

Cea mai bună metodă de a fi sănătoşi este prin menţinerea unui sistem imunitar care să funcţioneze corect. Iar acest lucru se obține în primul rând printr-o alimentație corectă, ajustată uneori prin administrare de suplimente.

Dr. Pop Anca Lucia, medic specialist în medicina de familie şi doctor în știinţe medicale, ne spune cum putem proteja imunitatea copiilor.

Ce este imunitatea?

Imunitatea reprezintă sistemul propriu de apărare al organismului, prin care acesta recunoaşte entităţile străine cu care intră în contact direct, pe care le neutralizează – ca diferite de entităţile proprii, pe care le tolerează, potrivit csid.ro.

Există două momente-cheie în apărarea imună:

Patrula de gardă imună – (celulele macrofage, limfocitele citotoxice, imunoglobulinele (G, A, M, E, D), structurile biochimice ale complementului) care intră în contact cu un element ce poate declanşa începerea „războiului”, de regulă o glicoproteină a corpului străin. Patrula de gardă imună trebuie să decidă dacă o entitate este proprie sau străină – prima etapă –, apoi trebuie să o neutralizeze.

Să înveţe şi alte celule de la sediul central imunitar (limfocite B din timus, ganglion limfatici) să producă mai multe Imunoglobuline şi limfocite T – răspunsul imun secundar are rolul de a menţine nivelul crescut de atac şi alertă în tot organismul şi să păstreze memoria străinului periculos (imunitate dobândită) în caz că revine la atac peste timp.

Imunitatea la copii

Din toate aceste mecanisme de apărare imună, organismul copilului se naşte doar cu:

răspunsul imun primar: sistemul de atac al complementului, proteine litice, macrofage şi LT citotoxice;

componente ale răspunsului imun secundar – Imunoglobuline D educate – provenite direct de la mamă prin intermediul placentei în timpul vieţii intrauterine, active până la vârsta de 4-5 luni;

componente ale răspunsului imun secundar – Imunoglobuline A educate – provenite de la mamă din laptele de la sân.

La naştere sistemul imun al copilului este imatur, se formează progresiv, prin dezvoltarea naturală a acestuia, în paralel cu procesul de recunoaştere imună prin contact cu mediul extern, formându-se astfel sistemul imun secundar, compus din Imunoglobuline proprii produse de Limfocitele B proprii şi din limfocite T competente (mature, dezvoltate).

Acest proces durează până la vârsta şcolară, iar până atunci copilul trebuie protejat în aşa fel încât sistemul său imun în plină dezvoltare să facă faţă contactului permanent cu diferiţi germeni.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img