miercuri, 17 aprilie, 2024

Protest minier: Peste 200 de persoane s-au blocat in subteran

Distribuie:

Publicat:

De mai bine de 48 de ore, mai multi mineri protesteaza la Salina Ocna Dej. Acestia sunt dispusi sa nu renunte la greva si, mai mult decat atat, s-au blocat in subteran pana cand revendicarile lor vor fi onorate, informeaza dej24.ro.

Protestul spontan de la Salina Ocna Dej a inceput luni dimineata, in jurul orei 6, cand muncitorii din schimbul unu au refuzat sa intre in subteran si au intrerupt programul de lucru. Acestora li s-au alaturat rand pe rand angajati aflati in timpul liber, veniti de acasa pentru a protesta, iar mai apoi colegi din alte doua schimburi, cel de dupa-amiaza si cel de noapte. In total, aproximativ 200 de muncitori ai Salinei Ocna Dej au aderat la protest.

O parte dintre nemultumiti s-au intalnit luni dimineata, inainte de ora 7, cu conducerea salinei si si-au spus ofurile. Reprezentantii salinei au incercat sa-i convinga sa renunte la aceasta forma de protest, dar fara succes insa.

Mai mult decat atat, in cursul zilei de ieri, dupa numeroase discutii intre liderii de sindicat, conducerea Salrom, conducerea Salinei Ocna Dej, prefectul judetului Cluj si primarul Morar Costan, nu s-a ajuns la niciun consens, astfel ca angajatii salinei au decis sa continue protestele. Epuizati si demoralizati de deciziile luate la masa negocierii, minerii au decis in aceasta dimineata sa duca protestul la un alt nivel si sa se blocheze in interiorul minei. Acestia spun ca decizia este una riscanta din cauza faptului ca nivelul de oxigen din interior este destul de scazut, mina nefiind aerisita pe fondul lucrarilor sistate din ultimele zile.

Angajatii salinei spun ca salariile sunt mici – 1800 de lei un muncitor cu vechime -, iar sporurile si primele au fost taiate. De asemenea, oamenii se plang ca sume importante din fondul de salarii nu ajung la ei, desi sucursala de la Dej are cea mai mare productivitate dintre toate unitatile din tara. O alta nemultumire este legata de faptul ca cel de-al 13-lea salariu – promis pentru inceputul acestei luni – nu le-a fost dat pana in acest moment.

Va reamintim, in urma cu aproape un an, pe data de 14 decembrie, angajatii Salinei Ocna Dej au protestat din nou in subteran vis-a-vis de fondul de salarii care a fost redus. Atunci, unui numar de cinci mineri li s-au facut rau si au avut nevoie de ingrijiri medicale, acuzand stari de greata si dureri de cap, dupa ce au refuzat sa iasa din subteran timp de 37 de ore.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img