joi, 18 aprilie, 2024

PROTESTE in Bagdad, impotriva coruptiei, cu mii de oameni: Sute de victime, dupa ce fortele de ordine au tras cu mitralierele – VIDEO

Distribuie:

Publicat:

Forţele de ordine irakiene au tras marţi cu gloanţe reale la Bagdad pentru a dispersa în jur de 3.000 de manifestanţi anticorupţie, prima mişcare socială importantă cu care se confruntă guvernul în funcţie de aproape un an, informează France Presse şi Reuters.

Doi protestatari au fost ucişi şi peste 200 de persoane au fost rănite marţi în Irak în manifestaţii dispersate de forţele de ordine la Bagdad şi în sudul ţării, prima mişcare de contestare de anvergură de la instalarea actualului guvern din Irak, în urmă cu aproape un an.

Printre răniţi figurează 160 de civili şi 40 de agenţi ai forţelor de ordine, a precizat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Manifestanţii s-au adunat capitală pentru a denunţa corupţia şi a cere locuri de muncă şi servicii publice, informează agerpres.ro.

"Hoţii ne-au jefuit", au scandat protestatarii, a căror ţară este răvăşită de corupţie şi războaie, şi în penurie cronică de electricitate şi apă potabilă de ani de zile.

Aproximativ 50 de persoane au fost rănite, fie cu gloanţe de cauciuc, fie prin sufocare după ce au fost lansate grenade lacrimogene asupra manifestanţilor, potrivit unor surse din poliţie şi medicale.

Printre răniţi sunt şi poliţişti.

Mai devreme după-amiaza, forţele de ordine au folosit tunuri cu apă şi grenade lacrimogene.

Dar, în timp ce manifestanţii au refuzat să se disperseze, forţele speciale de poliţie s-au postat într-un turn dezafectat cu vedere spre Piaţa Tahrir, un punct de întâlnire tradiţional pentru manifestanţi lângă podul al-Joumhouriya, ce duce spre Zona Verde unde sunt situate ambasada americană şi parlamentul, trăgând de acolo cu gloanţe reale.

În mod regulat, manifestanţii denunţă clasa conducătoare a Irakului, a douăsprezecea cea mai coruptă ţară din lume, potrivit Transparency International.

Irakul a cunoscut proteste masive anul trecut, izbucnite la început în sudul majoritar şiit.

Manifestaţiile în portul şi oraşul petrolier Basra (sud) din vara lui 2018 l-au costat pe predecesorul lui Abdel Mahdi realegerea în funcţia de prim-ministru.

Irakul bogat în petrol a suferit decenii sub conducerea lui Saddam Hussein şi sub sancţiunile ONU, de pe urma invaziei conduse de SUA în 2003 şi a războiului civil pe aceasta l-a dezlănţuit, precum şi a luptei împotriva Statului Islamic, declarată câştigată în 2017. Corupţia este larg răspândită şi serviciile de bază precum energia electrică şi apa lipsesc, aminteşte Reuters.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img