joi, 28 martie, 2024

Proteste in Thailanda – Premierul cere interventia ferma a politiei

Distribuie:

Publicat:

Premierul thailandez Prayut Chan-o-cha le-a cerut joi forţelor de ordine să acţioneze cu fermitate pentru a reprima mişcarea pro-democraţie, în timp ce ONG-uri au denunţat utilizarea de tunuri cu apă şi gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor, informează AFP potrivit Agerpres.

Prayut, care a ajuns la putere după o lovitură de stat în 2014 şi a cărui demisie este cerută de protestatari, i-a avertizat pe aceştia din urmă că legea va fi aplicată cu toată rigoarea.
"Situaţia încă nu s-a rezolvat cu bine şi riscă să devină şi mai conflictuală, ducând la mai multă violenţă", a declarat el într-un comunicat. "Aceasta poate cauza prejudicii naţiunii şi celei mai iubite instituţii", a adăugat el, evocând monarhia.

Confruntările care au avut loc marţi în faţa parlamentului între manifestanţi, forţele de ordine şi ultraregalişti au dus la o escaladare a violenţei, cu şase manifestanţi răniţi cu focuri de armă.

Miercuri, 20.000 de manifestanţi au manifestat din nou în centrul Bangkokului.

Prayut a adăugat că instanţele guvernamentale şi cele însărcinate cu securitatea ar trebui să aplice toate aspectele legii.

Aceasta ar putea însemna un număr mai mare de inculpări în conformitate cu legislaţia foarte strictă în vigoare în Thailanda. Aceasta prevede că orice critică la adresa monarhiei şi familiei sale, inclusiv comentariile de pe reţelele sociale, pot fi considerate crimă de lezmajestate, pasibilă de numeroşi ani de închisoare.

ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a calificat metodele poliţiei thailandeze drept "excesive" şi le-a cerut autorităţilor să dea curs unui apel la reţinere din partea ONU.

Directorul HRW pentru Asia, Brad Adams, a îndemnat la o anchetă imparţială asupra violenţelor de marţi.

Potrivit unor avocaţi thailandezi pentru drepturile omului, 175 de manifestanţi au fost inculpaţi din luna iulie până în prezent pentru nesupunere sau delicte ce ţin de adunările publice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img