sâmbătă, 20 aprilie, 2024

PS Ignatie: „Evanghelia ne invita sa renuntam la formalism si sa ne asumam ceea ce este cu adevarat esential, sa schimbam ceva in viata noastra”!

Distribuie:

Publicat:

Sambata, 12 octombrie 2019, Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, a oficiat slujba de resfintire a bisericii Parohiei Tifu, Protopopiatul Barlad.

Din soborul slujitorilor a facut parte si parintele protopop Vasile Laiu.

Dupa slujba de tarnosire a bisericii, Preasfintitul Parinte Episcop Ignatie a amintit faptul ca se implinesc 96 de ani de la prima sfintire a bisericii, savarsita de Patriarhul Nicodim Munteanu, in anul 1922, in vremea cand era Episcop al Husilor.

Astazi, cu ocazia resfintirii, biserica a primit si un al doilea ocrotitor, pe Sfantul Ierarh Alexandru.

A urmat Sfanta Liturghie, oficiata in apropierea sfantului locas.

In omilia rostita in cadrul Sfintei Liturghii, Parintele Episcop Ignatie a vorbit despre pericolul formalismului religios si despre accentele absurde pe care acesta le are:

„Evanghelia ne vorbeste despre o atitudine de superficialitate, de formalitate, pe care o aveau carturarii si fariseii in modul lor de a-si trai credinta.

Este un lucru foarte bine de stiut: atunci cand punem accent pe forma, cand punem accent pe ceea ce tine de exteriorul, de invelisul credintei, nu putem sa ne angajam intr-o traire launtrica, asa cum Hristos ne-o descopera in Evanghelie.

Oamenii formalisti sunt oameni superficiali, oameni care pun accent pe ceea ce este neesential, pe ceea ce este secundar, scapandu-le din vedere ceea ce este cu adevarat important.

Carturarii si fariseii din Evanghelie puneau accent pe forma.

Il acuzau pe Domnul Hristos ca nu implineste prescriptia Legii mozaice de a respecta ziua sambetei. Au ajuns sa considere actiunea ucenicilor, cand acestia erau in lanurile de grau si au smuls niste spice, apoi le-au frecat in maini si au ramas cu boabele de grau, ca pe un fel de treierat, ca si cum ar fi muncit. Este de la sine inteles ca este ilogic sa gandim asa.

Carturarii, fiind orbiti de formalism, de faptul ca isi traiau la modul exterior credinta, ajungeau la situatii atat de absurde si de ilogice pentru oricine”.

In continuare, Ierarhul Husilor a amintit de episodul din Vechiul Testament, cand regele David a primit, in mod exceptional, de la preotul Ahimelec, painile punerii inainte, care puteau fi consumate doar de preoti, in virtutea faptului ca era rege, argument adus de Domnul Hristos fariseilor care ii acuzau pe ucenici de incalcarea Legii:

„Hristos aduce in discutie un pasaj din Cartea I a Regilor, capitolul 21.

Le transmite, subliminal, carturarilor si fariseilor, ca daca regele David a primit din mainile preotului Ahimelec painile punerii inainte, care erau consacrate, ca sa le manance, chiar daca nu era o persoana sfintita, ci doar in virtutea statutului sau de rege, cu atat mai mult Hristos, care este Dumnezeu desavarsit, care este si Domnul sambetei, poate sa faca exceptia aceasta, de a munci in zi de sambata – cu toate ca ucenicii nu o facusera.

Intotdeauna, oamenii formalisti, oamenii care traiesc la modul exterior credinta, sunt foarte absurzi!

Devin fundamentalisti! Pun accentul pe ceea ce nu le poate schimba viata din interiorul lor.

Dumnezeu nu are nevoie de actele acestea formale, exterioare ale credintei.

Nici macar pe noi nu ne schimba aceste acte formale, exterioare ale credintei.

Este nevoie sa ne asumam ceea ce ne poate schimba, ceea ce ne poate imbunatati la modul real sufletul nostru, ceea ce ne poate face mai buni, mai sensibili la nevoile celor din jurul nostru, mai receptivi la primirea harului lui Dumnezeu.

Evanghelia ne atentioneaza ca formalismul, accentul pus pe ceea ce este superficial in trairea credintei noastre, este un foarte mare pacat”.

Ierarhul Husilor a dat un exemplu de atitudine formala in ceea ce priveste credinta:

„Cineva vine la Liturghie, sta la slujba – nu stim cat de atent este – apoi se duce acasa, in familie, si se comporta intr-o maniera nedemna, ca si cum nu ar fi fost la slujba.

Nu ii respecta pe cei din familie, le vorbeste urat, ii jigneste, face tot ceea ce nu este o prelungire a modului de viata pe care il invatam noi in biserica. Se comporta ca si cum nu ar fi fost la biserica, ci in orice alta parte. Aceasta inseamna sa fii un om formal. Nu schimbi nimic in viata ta.

Sunt foarte importante si formele exterioare ale credintei, insa daca ne rezumam numai la ele, se vor transforma intr-un formalism pagubos care nu ne va schimba in niciun fel”.

Preasfintia Sa a aratat ca formalismul fariseilor si carturarilor le-a intunecat intr-atat ratiunea incat ajungeau la concluzii absurde in privinta gesturilor pe care le facea Domnul Hristos:

„Carturarii si fariseii cunosteau foarte bine prevederile Legii, stiau randuielile, insa erau oameni rai, cartitori, dispretuitori si intotdeauna puneau sub semnul indoielii tot ceea ce savarsea Hristos.

Au ajuns inclusiv la aberatia sa considere ca este incalcare a prescriptiei mozaice de a respecta ziua sambetei, daca este vindecat un om in aceasta zi.

Hristos a vindecat, in sinagoga, sambata, pe un om care avea mana uscata, iar fariseii i-au reprosat ca nu respecta ziua sambetei.

Este o aberatie sa gandesti in felul acesta!

Savarsirea binelui nu are termene si nici soroace. El trebuie savarsit oricand si oriunde, cu atat mai mult acolo unde este mare nevoie”.

Parintele Episcop Ignatie a insistat asupra atitudinii reale care izvoraste din credinta asumata:

„Evanghelia ne invita sa renuntam la formalism, la forma exterioara a credintei si sa ne asumam ceea ce este cu adevarat esential, sa schimbam ceva in viata noastra.

Din pacate, suntem foarte multi care tratam cu superficialitate credinta si nu suntem atenti la ceea ce ne cere, cu adevarat Dumnezeu, sa fim.

In primul rand, ne cere sa fim oameni buni, sa putem sa iertam atunci cand cineva ne greseste, sa putem sa ne rugam mai mult, caci in felul acesta intram in comuniune, in relatie directa cu Dumnezeu. Acestea sunt importante!

Daca vom ajunge sa traim in felul acesta credinta, daca dam la o parte pojghita acesta a formalitatii, a superficialitatii, a ceea ce nu tine de esenta ei, putem ajunge oameni foarte profunzi in ceea ce priveste trairea Sfintei Evanghelii”.

Totodata, Preasfintia Sa a afirmat ca atitudinea formalista, falsa, este foarte usor de sesizat de cei din jur, mai putin de subiectul in cauza:

„Sa ne invredniceasca Domnul sa nu mai punem accent pe ceea ce tine de forma credintei, ci sa ne asumam ceea ce tine de esenta ei, anume schimbarea noastra pe dinlauntru. Sa nu fim, asa cum le reproseaza Hristos fariseilor, «morminte varuite»!

Din pacate, sunt nenumarate situatii in care suntem in felul acesta.

Pe dinafara, comportamental, la nivel relational, zambim, vorbim frumos, elegant, dar inima noastra colcaie de ura, mintea noastra este virusata, imbolnavita de ganduri de rautate, iar noi vrem sa pozam in oameni foarte buni.

Aceste lucruri se simt! Iti dai seama de omul care este «mormant varuit», de omul in care nu este o echivalenta intre modul in care se raporteaza la cei din jur si ceea ce este, cu adevarat, in inima sa”!

Dupa Sfanta Liturghie, in semn de recunostinta, Preasfintitul Parinte Episcop Ignatie a oferit Diplome de ctitor si Diplome de recunostinta celor care s-au implicat in restaurarea sfantului locas.

Tot in aceasta zi, Preasfintia Sa a binecuvantat lucrarile de renovare a Scolii primare din localitatea Miclesti, comuna Banca.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img