sâmbătă, 20 aprilie, 2024

PS Ignatie: Omul credincios este un om inteligent! Are capacitatea extraordinara de a vedea ceea ce este esential in viata sa!”

Distribuie:

Publicat:

Duminică, 10 februarie a.c., Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit, alături de Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Sfânta Liturghie, în ParohiaSfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bilbor, județul Harghita.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Părintele Episcop Ignatie a vorbit despre intensitatea credinței femeii cananeence:

„Hristos prin pedagogia Sa, întotdeauna vrea să scoată la lumină credința pe care o  avem în inima noastră. În vorbirea curentă noi avem expresia: „numai Dumnezeu știe credința mea, El știe inima mea!”

Oricât am încerca noi oamenii să măsurăm, să cuantificăm credința celorlalți, niciodată nu o vom putea face. Numai Dumnezeu vede cel mai minunat, în adâncul inimii omului, credința pe care o are față de El. Același lucru s-a întâmplat și cu femeia cananeancă, ce s-a apropiat de Hristos și a cerut milă. (…) Hristos a avut față de păgâni o altă atitudine! El a scos în evidență că nu atât apartenența la poporul ales, ci credința în Dumnezeu este faptul esențial!

Dumnezeu are alte rațiuni decât avem noi oamenii. În acest mod de relaționare cu femeia cananeancă, Hristos singur știa că în inima acestei femei sălășluia o credință frumoasă, autentică și statornică. De aceea o supune la aceste probe. Aparent intră în logica evreilor, care erau exclusiviști, care nu înțelegeau că chemarea la mântuire este universală. Femeia rămâne însă statornică. Credința în Hristos era de neclintit în inima ei.”

În continuare, Ierarhul Hușilor a vorbit despre statornicia în credință și despre roadele ei în viața cotidiană:

„Omul credincios este prin excelență un om foarte  inteligent! Are capacitatea de a prinde esența lucrurilor! Așa cum s-a întâmplat cu această femeie. Răspunsul ei este rodul credinței din inima sa. (…)

Sunt încercări care pot surveni în viața noastră. Sunt momente în care ne poticnim, câteodată  ne și pierdem credința, însă Dumnezeu se uită în adâncul inimii noastre.Contează să avem o relație personală cu Dumnezeu, să nu ne cosmetizăm, să părem ceea ce nu suntem, în fața lui Hristos. Dumnezeu nu are nevoie de ipocriți, ci are nevoie de oameni sinceri. De aceea, un om credincios nu poate fi decât un om inteligent. Omul care Îl are pe Hristos în inima sa este un om deștept, pentru că are această capacitate extraordinară de a vedea ceea ce este esențial în viața sa.

Să ne ajute Domnul să urmăm pe această femeie, iar atunci când sunt momente de încercare, de cataclism în credința noastră, să rămânem statornici în credință, că Dumnezeu sigur are un plan cu noi!”

La sfârșitul Sfintei Liturghii, menționează site-ul eparhial www.episcopiacvhr.ro, cei doi ierarhi, împreună cu soborul de preoți și diaconi au săvârșit rânduiala Parastasului pentru Preoteasa Ileana Apostol, cea care în urmă cu trei ani s-a mutat la Domnul.

La sfârșit, Preasfințitul Părinte Andrei a mulțumit Preasfințitului Părinte Ignatie, fiu al satului, pentru împreuna slujire..

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img