vineri, 29 martie, 2024

PS Ignatie: „Participarea noastra la slujbe are rol terapeutic, sa ne vindece de ranile cumplite ale sufletului, cauzate de pacat si de negrija noastra!”

Distribuie:

Publicat:

In data de 8 noiembrie , zi in care Biserica ii sarbatoreste pe Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, a oficiat Sfanta Liturghie in Parohia Vinetesti, Protopopiatul Husi, cu ocazia hramului.

Alaturi de Preasfintia Sa au fost si parintele consilier eparhial Vladimir Bergoi, parintele Calin Florea, protopop de Dublin (Irlanda), parintele protopop de Husi, Marius-Catalin Antohi si parintele paroh Costel Rezmerita.

In omilia rostita cu acest prilej, Ierarhul Husilor a aratat modul in care suntem calauziti de ingeri pe parcursul vietii noastre:

„Sa ne lasam calauziti de cei trei arhangheli: Mihail, arhanghelul dreptatii, Rafail, arhanghelul vindecarii si Gavriil, arhanghelul bucuriei si al harului! Biserica ne da o linie a ceea ce inseamna mantuirea noastra. Avem nevoie de dreptate, de vindecare si de har. Sunt ingerii pe care Dumnezeu i-a trimis in lume si despre care avem mentiuni in Scriptura. (…)

A fi drept nu inseamna sa fi un om justitiar ci, in conceptia biblica, in gandirea lui Dumnezeu, inseamna sa faci voia Lui. Noi trebuie sa cautam aceasta dreptate, sa stim care este voia lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi in parte. In momentele de rascruce ale vietii noastre cel mai indicat este sa ne rugam lui Dumnezeu si sa-I cerem Lui un semn legat de ceea ce trebuie sa facem. Ingerii sunt trimisi in lume sa ne insoteasca pe acest drum pentru a nu ne rataci. Important este ca noi sa simtim prezenta discreta a ingerului nostru pazitor.”

In continuare, Preasfintitul Ignatie a vorbit despre puterea vindecatoare a slujbelor Bisericii si despre necesitatea comuniunii cu Dumnezeu:

„Avem nevoie de vindecare, de tamaduire, iar aceasta se refera in special la vindecarea de bolile sufletesti. Pacatul este cea mai cumplita boala a sufletului. Noi ne vindecam de bolile sufletului prin Spovedanie. Aceasta il face pe om mai bun, il face sa lase uratul patimilor. Toate slujbele Bisericii, Sfanta Liturghie, Sfanta Impartasanie, Dumnezeu le-a pus la indemana spre vindecarea noastra. Participarea noastra la slujbe are rol terapeutic, sa ne vindece de ranile cumplite ale sufletului, cauzate de pacat si de negrija noastra fata de suflet. Caci noi ne auto-ranim atunci cand pacatuim. (…)

Pentru mantuire avem nevoie si de harul lui Dumnezeu in viata noastra. Harul ne repune in comuniune deplina cu Dumnezeu. El nu vine decat intr-o inima curata, despatimita. Iar cand este prezent in viata omului, atunci el dobandeste adevarata pace, adevarata unitate a fiintei sale. Nu mai traieste ruptura vietii interioare.”

Dupa Sfanta Liturghie, Ierarhul Husilor a binecuvanat masa oferita de parohie tuturor copiilor prezenti la hramul bisericii din Vinetesti.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img