vineri, 26 aprilie, 2024

PS Ignatie: „Postul inseamna asumarea unui stil de viata in contrast cu tot ceea ce tine de duhul lumii de astazi”!

Distribuie:

Publicat:

Extras din emisiunea Universul Credintei, rubrica Dialogurile diminetii – PS Ignatie, Episcopul Husilor, in dialog cu Razvan Bucuroiu, difuzata de TVR 1, duminica 1 martie 2020:

Libertatea de a exprima ceea ce simti si ceea ce consideri ca trebuie transmis se datoreaza unui anumit firesc si a unei spontaneitati care este una din caracteristicile vietii in Hristos. Nu pot concepe viata in Hristos inchistata, este nevoie de spontaneitate si libertate.

Nu sunt de acord cu aceasta lamentatie permanenta legata de faptul  ca oamenii nu postesc si ca nu inteleg aceasta forma de asceza. Nu sunt de acord cu aceasta perspectiva pentru ca o parte de vina o purtam si noi.

Mare parte din abordarile pe care le avem cu privire la post sunt cele negativiste. In sensul ca punem foarte mare accent si este vazut ca o simpla abstinenta alimentara, ceea ce este complet eronat.

Postul nu este o simpla abstinenta alimentara pentru ca sunt atatia vegani, atatia vegetarieni care decid la un moment dat ca este confortabil pentru sanatatea lor sa nu mai consume alimente de origine animala.

Pentru mine, postul nu inseamna negatie, negativitate, nu inseamna nici macar aceasta abstinenta de la un anumit tip de alimente.

Am vazut ca este in trend acum sa se puna un foarte mare accent pe detoxifiere, sa se spuna ca avem nevoie de aceasta perioada, ca Postul Pastelui coincide cu primavara, s.a.

Toate acestea ne instraineaza de semnificatia profunda, crestina a postului.

Cred ca exista un recul din partea credinciosilor sau a celor mai putin credinciosi, care nu reusesc sa dibuiasca semnificatia postului, daca noi ne oprim doar la aspectele epidermatice.

Gandesc postul ca pe o perioada in care noi ne angajam sa ne asumam un mod de viata, un stil de viata, care sigur ca pleaca si de la aceasta abstinenta de natura alimentara.

Sunt anumite „proptele” care ne ajuta sa ni-l asumam: asceza, metaniile, o rugaciune putin mai intensa, participarea la Liturghie si la slujbele Bisericii mult mai frecventa decat o faceam inafara postului.

Postul inseamna un mod de asumare a unei vieti in total contrast cu tot ceea ce tine de duhul lumii de astazi. Subliniez acest aspect nu neaparat pentru a ma pozitiona intr-un plan de superioritate in ceea ce priveste duhul lumii de astazi.

Eu inteleg postul prin asumarea unui mod de viata. Modul acesta de viata are drept continut spiritual insasi Invierea, ce inseamna pentru fiecare dintre noi Invierea, capacitatea aceasta de a ma mortifica, de a anestezia orice zvacnire a raului din mine.

Nu este nicio diferenta intre un vegan, un vegetarian si un crestin daca nu oferim un continut acestui post, daca nu facem o anumita igiena, o ordine la nivelul mintii si inimii noastre.

Aceasta cred ca este cea mai dificila forma de a ne asuma postul, din launtru, in toata profunzimea lui, sa ne rasucim inspre noi insine.

Ne tot minunam si ne intrebam de ce suntem agitati sau nelinistiti. Nu reusim sa intram in noi insine si, prin harul lui Hristos, prin Spovedanie si Impartasanie, sa recastigam unitatea fiintei noastre”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img