joi, 25 aprilie, 2024

PS Ignatie: „Relatia cu Dumnezeu este aidoma cu relatia dintre mire si mireasa. Mirele si mireasa isi fagaduiesc unul altuia dragoste, fidelitate, rabdare, disponibilitate si jertfa. Cand pacatuim, noi devenim infideli lui Dumnezeu”

Distribuie:

Publicat:

Sambata, 17 octombrie 2020, a fost o zi deosebita pentru credinciosii Parohiei Crang, Protopopiatul Barlad. Preasfintitul Parinte Ignatie, Episcopul Husilor, a savarsit aici Sfanta Liturghie si a hirotonit intru preot pe noul paroh al acestei comunitati.

Din soborul slujitorilor au facut parte si parintii consilieri eparhiali Eduard Irimiea si Ciprian Aurelian Tacu, si parintele protopop Vasile Laiu.
In cuvantul de invatatura adresat celor prezenti, Parintele Episcop Ignatie a vorbit despre mesajul central al cartii profetului Osea, sarbatorit in data de 17 octombrie de Biserica Ortodoxa:
„Memoria liturgica a zilei de astazi ne pune spre pomenire pe unul dintre profetii Vechiului Testament: Sfantul Proroc Osea. A trait in secolul al IX-lea inainte de Hristos.
Sfantul Proroc Osea este cel care ne transmite ca relatia cu Dumnezeu este aidoma cu relatia dintre mire si mireasa.
Asa cum mirele si mireasa isi fagaduiesc, prin Taina Nuntii, dragoste, fidelitate, rabdare, disponibilitate, jertfa, unul fata de celalalt, la fel, sufletul nostru – care este mireasa, iar Dumnezeu – Mirele, ar trebui sa manifeste iubire, incredere, fidelitate si jertfa.
Sfantul Proroc Osea este cel care numea, in vremea sa, pe poporul lui Israel, «popor desfranat», cand acesta decidea sa se inchine la zeii proiectati de mintea omului. Ii numea astfel in sensul ca nu isi respectau fidelitatea fata de Dumnezeu, de a-I darui dragostea lor si intreaga lor credinta.
Cand citim in Vechiul Testament, mai ales la proroci, texte in care ei admonesteaza Poporul ales, numindu-l «popor desfranat», acestea au sensul de infidelitate fata de Dumnezeul Cel adevarat.
Cand pacatuim, noi devenim infideli lui Dumnezeu. I-am promis lui Dumnezeu, prin Tainele Bisericii si prin rugaciunile noastre, sa Ii daruim viata noastra, intreaga noastra existenta. Ar trebui sa fim fideli acestei promisiuni.
Din pacate, nu reusim, pentru ca suntem slabi si avem mai usor tendinta de a accepta raul in viata noastra, decat de a ne nevoi pentru a ne indrepta, pentru a smulge din suflet buruienile pacatului, ale urii, ale invidiei si ale oricarei patimi.
In limba greaca,  substantivul «suflet» – psychi – este de genul feminin. In literatura filocalica, cand un monah decide sa Ii daruiasca lui Dumnezeu sufletul sau, il daruieste cu gandul ca sufletul este «mireasa» lui Hristos. Fiind «mireasa» lui Hristos, sufletul trebuie sa caute sa Il odihneasca pe Mire, sa se comporte cu sfiala, sa nu se abata de la nimic care poate sa diminueze intensitatea dragostei fata de El”.
Ierarhul Husilor a subliniat puterea de regenerare sufleteasca pe care o da pocainta sincera:
«Gasiti rugi de pocainta, intoarceti-va catre Domnul si-I ziceti Lui: "Iarta-ne orice faradelege, ca sa ne bucuram de milostivirea Ta si sa aducem, in loc de tauri, lauda buzelor noastre». (Osea 14, 3)
„Sfantul Proroc Osea ne da o solutie pentru atunci cand ne lasam prinsi in mrejele pacatului. Ne spune ce ar trebui sa facem pentru a ne bucura de milostivirea Sa, de mila si de mangaierea Sa.
Toti avem nevoie de mangaiere de la Dumnezeu.
Nimeni nu ne poate atinge sufletul cum o face Domnul cu mangaierea Sa, oricata dragoste ne-ar impartasi si oricata pace si seninatate ar avea in suflet.
Sfantul Proroc Osea ne spune: «Gasiti rugi de pocainta» – incercati sa va rugati cu propriile cuvinte, parandu-va rau de relele pe care le faceti. Dumnezeu este atat de generos incat ne da mult mai mult decat meritam.
Sa ne gandim la urmatoarea imagine: cand pacatuim este ca si cum am arunca noroi pe rochia unei mirese, la nunta. Cat de urat este acest lucru! Asa este cand pacatuim. Aruncam noroi pe sufletul nostru.
Dumnezeu este atat de bun incat, numai un firicel de gand de pocainta daca indreptam spre El, ne inviaza. Simtim atunci ca ne-a iertat.
Prorocul Osea ne recomanda o rugaciune foarte frumoasa: «Iarta-ne orice faradelege, ca sa ne bucuram de milostivirea Ta si sa aducem, in loc de tauri, lauda buzelor noastre».
Dupa ce Domnul ne iarta, vine si milostivirea Sa. Din pacate, noi cautam mangaiere, dar nu cerem iertare pentru pacatele noastre.
Ori de cate ori pacatuim, sa facem o rugaciune, pana sa ajungem la Spovedanie”.
In cadrul Sfintei Liturghii, Parintele Episcop Ignatie a hirotonit intru preot pe diaconul Alin Popa, cel care va fi paroh al credinciosilor din localitatea Crang. La finalul slujbei, Preasfintia Sa l-a instalat pe noul paroh, oferindu-i Sfanta Evanghelie,  Sfanta Cruce si cheile sfantului locas.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img