joi, 28 martie, 2024

PSA a anuntat ca profitabilitatea sa a ajuns la un nivel record in 2019

Distribuie:

Publicat:

Grupul auto francez PSA a anunţat miercuri că profitabilitatea sa a ajuns la un nivel record în 2019, spre deosebire de rezultatele financiare raportate de majoritatea rivalelor, transmite Reuters pottrivit Agepres.

Grupul PSA, care deţine brandurile Peugeot, Citroen şi Opel, a compensat declinul livrărilor prin vânzarea de SUV-uri, mai scumpe, ceea ce a sprijinit creşterea veniturilor. Marja operaţională a urcat anul trecut la nivelul record de 8,5%, în urma reducerilor de costuri.

Lansarea unor modele mai scumpe, inclusiv Citroen C5 Aircross, a ajutat la majorarea veniturilor cu 1%, la 74,7 miliarde de euro în 2019. Profitul net al PSA a crescut cu 13,2% anul trecut, la nivelul record de 3,2 miliarde de euro, iar compania a majorat dividendele pe 2019 la 1,23 euro pe acţiune, în creştere cu 58% faţă de nivelul din 2018.

Săptămâna trecută, rivala Renault a anunţat un plan drastic de economii pentru a pune capăt unui an 2019 marcat de primele sale pierderi nete din ultimul deceniu. Renault a înregistrat în 2019 o pierdere netă de 141 milioane de euro (faţă de un profit de 3,3 miliarde de euro în 2018), în timp ce vânzările totale au scăzut cu 3,4% în ritm anual, până la 3,753 milioane vehicule.

Anul trecut, grupul francez PSA şi compania italo-americană Fiat Chrysler Automobiles (FCA) au anunţat finalizarea acordului de fuziune cu caracter obligatoriu, care va crea al patrulea producător auto global, după Volkswagen, alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi şi Toyota. Entitatea combinată, cu o capitalizare bursieră de aproximativ 50 de miliarde de dolari, va avea vânzări anuale de aproape nouă milioane de vehicule.

Miercuri, şeful PSA, Carlos Tavares, a declarat că situaţia celor două grupuri auto este bună şi nu se aşteaptă la obstacole majore în calea fuziunii din partea autorităţilor de reglementare. Nu există planuri imediate pentru a schimba ceva în portofoliul de branduri ale entităţii combinate, a dat asigurări Tavares.

Recent, PSA a raportat un declin al vânzărilor pe plan global de 10% anul trecut, la 3,49 milioane de vehicule, faţă de de un nivel record de 3,88 milioane de unităţi în 2018, pe fondul reducerii cererii în China, Orientul Mijlociu şi Africa.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img