vineri, 26 aprilie, 2024

Psoriazis: cat de periculoasa este aceasta boala si care sunt primele semne

Distribuie:

Publicat:

Peste 400.000 de romani sufera de psoriazis, o boala greu de dus atat din punct de vedere fizic, cat si psihic. Cei mai multi bolnavi se simt discriminati si ajung astfel sa se izoleze sau chiar sa isi doreasca sa isi ia viata. 60% dintre pacientii cu psoriazis sufera si de episoade depresive, atrag atentia medicii. 

„Exista aceasta conceptie ca acest pacient este contagios, este plin de germeni. Culmea, placa de psoriazis nu are germeni, pentru ca sunt niste substante inauntru, peptide antimicrobiene, care pazesc sa apara infectii pe zona respectiva, deci psoriazisul nici vorba sa se transmita”, explica prof. dr. Calin Giurcaneanu – presedintele Societatii Romane de Dermatologie, potrivit digi24.ro.

„Sunt foarte multe situatii in care pacientul este dornic sa se trateze, dar medicul din pacate nu se ridica, la nivel psihologic vorbind, nu stie cum sa vorbeasca cu el, in momentul in care se ridica pacientul din cabinet, medicul sa se ridice sa dea mana cu el si sa ii dovedeasca medicul ca boala nu se ia”, spune prof. dr. Calin Giurcaneanu – presedintele Societatii Romane de Dermatologie, potrivit sursei citate.

Pentru a ajuta si alti oameni care au aceasta boala, Rozalina a infiintat acum opt ani Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Autoimune. „Sunt situatii cand ne suna si ne roaga sa vorbim cu sefii sau cu colegii lor sa le explicam ce e psoriazisul si faptul ca nu e contagios. Daca sunt in tara sau departe de noi ne roaga sa le trimitem brosuri sau materiale din care sa reiasa ca psoriazisul nu e contagios”, spune Rozalina Lapadatu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Autoimune.

„Este foarte greu pentru un astfel de pacient sa se incadreze intr-un mediu care nu cunoaste ca boala nu este transmisibila, un mediu care poate il ia peste picior, peiorativ. Trebuie ca si colectivul sa fie unul care sa inteleaga aceasta situatie, acel colectiv ar trebui bine instruit”, arata prof. dr. Calin Giurcaneanu – presedintele Societatii Romane de Dermatologie.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, psoriazisul este pe locul cinci in topul celor mai importante boli cronice netransmisibile, alaturi de diabet, cancer, boli cardiovasculare sau respiratorii.

Daca observati portiuni de piele ingrosata in special pe coate, genunchi ori scalp, mergeti la medic. Mare atentie! Primele simptome pot fi usor de trecute cu vederea.

Dr. Alin Nicolescu – medic primar dermatolog: „Exista aceasta idee, ca trebuie sa ma tratez toata viata, si parca e o sperietoare. Psoriazisul e o afectiune cronica asa cum este hipertensiunea, diabetul, asa cum sunt celelalte pe care le tratam toata viata, ne-am obisnuit cu ideea, asa e si cu psoriazisul. Avem tratamente la indemana, gratuite, practic tot ce se gaseste in lume se gaseste si la noi, avem tratamente compensate pentru formele mai usoare cu care putem tine sub control boala. Sunt pacienti care nu mai fac ani si zeci de ani niciun fel de leziune. Sigur, nu inseamna ca s-au vindecat, e ca si in hipertensiune, ca sa fac aceeasi paralela, dar este tinuta sub control si omul are o viata absolut normala”.

Prof. dr. Calin Giurcaneanu – presedintele Societatii Romane de Dermatologie: „Uneori pacientul se vede foarte bine, se mai duce si la soare undeva, soarele face ca leziunile sa mearga bine, si zice: gata nu mai am nevoie de terapie, de medicamente, nici creme, nici terapie biologica si multi pacienti intrerup si cand revin la medic, dupa 6-8-9 luni, deja incepe sa se umple din nou de leziuni”.

Psoriazisul trece si dincolo de piele. Daca se agraveaza, va afecta si alte organe.

Dr. Alin Nicolescu – medic primar dermatolog: „Sunt studii facute in Marea Britanie care arata ca un pacient cu psoriazis sever netratat si cu afectiuni cardiovasculare face de trei ori mai multe accidente majore si cu o intensitate mai mare decat un pacient care nu are psoriazis si are aceleasi boli cardiovasculare sau un pacient care are psoriazis, dar il trateaza”.

Si stilul de viata sanatos este important pentru pacientii care au psoriazis: o dieta echilibrata, gestionarea stresului, miscarea si optimismul fac parte din tratament. G.F.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img