marți, 16 aprilie, 2024

Pubelele de gunoi din oras sunt pline de astfel de substante! Medicii si-au pus mainile in cap cand i-au vazut pe cei care le-au consumat! Situatia tinde sa devina alarmanta

Distribuie:

Publicat:

In ultima perioada, tot mai multe persoane ajung la spital cu astfel de probleme, care le pot pune viata in pericol • Conform medicilor, se pare ca acest lucru se intampla pentru ca iesenii nu stiu cum trebuie sa procedeze in astfel de situatii • Medicamentele se gasesc pe toate drumurile si sunt la indemana oricui • Foarte multii copii au ajuns la spital cu intoxicatii, dupa ce au consumat pastilele bunicilor sau ale parintilor

In ultima perioada, pe mainile medicilor ieseni ajung tot mai multe persoane care au nevoie de ingrijiri medicale si se aleg cu intoxicatii grave, dupa ce consuma cantitati mari de medicamente, care le pot fi letale. Astfel, medicii ieseni vorbesc despre o situatie care tinde sa devina critica, deoarece anumite combinatii de pastile pot fi fatale pacientilor.

Problema cea mai mare este intalnita atunci cand medicamentele nu mai sunt folosite, si ajung sa fie vandute pe internet, la preturi mici, sau sa fie aruncate la gunoi, unde sunt gasite de alte persoane, care le consuma.

Conform specialistilor, cele mai periculoase sunt medicatiile cardio-vasculare, care pot ucide daca nu sunt administrate cui trebuie. "Nu exista o procedura clara, prin care sa spuna cum se da medicatia inapoi. Astfel, nu exista o legislatie clara, care sa spuna cine si cum da inapoi medicatia. Exista o reala problema atunci cand vine vorba despre educatia pentru sanatate. Medicatia nu trebuie aruncata oriunde, deoarece poate fi luata de un copil sau de oricine. Aceste medicamente trebuie tinute intr-un loc special. Vorbim despre medicatie cardio-vasculara, care poate fi letala. Daca inainte toate tentativele de suicid apareau pe medicatie sedativa, hipnotica, acum, in ultima perioada, de cand exista medicatie cardio-vasculara, apar tot mai multe cazuri grave. Astfel, aceste combinatii de medicamente cardio-vasculare, in combinatie cu opiacee, pot fi letale", precizeaza dr. Tudor Ciuhodaru.

Aceste medicamente sunt extrem de periculoase

Medicii sustin ca iesenii trebuie sa fie foarte atenti la ce se intampla cu medicamentele dupa ce nu mai sunt administrate. Astfel, acestea trebuie depozitate in loc sigur. Cele mai periculoase pentru sanatate sunt medicamentele impotriva bolilor cardio-vasculare.

"Exista foarte multi pacienti de la care ramane medicatie, dupa ce acestia nu mai au nevoie de ea. Vorbim despre medicatia oncologica, despre medicatie cardio-vasculara. Totodata, medicatia antihipertensiva poate fi letala daca este administrata cui nu trebuie. Exista foarte multe persoane care pot prezenta intoxicatii din aceasta cauza. Vorbind de opiacee, pentru acestea se poate gasi antidot. Dar, in cazul medicatiei cardio-vasculare, aceasta poate duce la foarte multe tulburari cu potential letal", adauga dr. Tudor Ciuhodaru.

Educatia pentru sanatate, o reala problema

Conform cadrelor medicale, se pare ca exista o reala problema atunci cand vine vorba despre educatia pentru sanatate. Astfel, inca de la scoala, copiii ar trebui sa stie cum trebuie depozitate medicamentele si ce efecte negative pot avea asupra organismului aceste substante.

"Copiii ar trebui sa fie informati inca de la scoala, sa existe educatie pentru sanatate. Ar trebui ca toata lumea sa stie ca aceste medicamente sunt substante chimice, care pot avea si alte efecte. Ar trebui sa existe masuri speciale de depozitare a medicamentelor, chiar si cand vine vorba de propria locuinta. De-a lungul timpului au ajuns la spital foarte multii copii care au fost intoxicati cu medicatia bunicilor sau a parintilor. Totodata, sunt tot mai multe boli cronice si tot mai multe persoane bolnave. Astfel, medicatia este din ce in ce mai variata si cu potentiale efecte negative asupra populatiei. In concluzie, toate medicamentele, daca nu sunt indicate pentru noi, pot avea efecte secundare si ar trebui sa existe metode prin care acestea sa fie pastrate. In Romania avem o populatie suficient de bolnava si ar fi bine sa se stabileasca ce sa se faca cu medicamentele, pentru ca acestea se arunca si devin accesibile. Totodata, se mai face comert cu medicamentele ramase. Sunt persoane care vor sa cumpere o medicatie ieftina de pe internet, care poate sa nu corespunda din punct de vedere medical", incheie dr. Tudor Ciuhodaru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img