vineri, 29 martie, 2024

Putem spune adio masinilor diesel in Romania. Anuntul facut de un comisar european

Distribuie:

Publicat:

Masinile diesel sunt pe cale de disparitie si in Romania. Tehnologia aceasta este de domeniul trecutului. Sunt spusele comisarului european Elzbieta Bienkowska, care sustine ca tari precum Romania, Polonia si Slovacia ar trebui sa creasca numarul recall-urilor auto la masinile care au emisii extrem de mari de NOx.

Ponderea diesel-ului in totalul vanzarilor auto in UE a scazut in ultimii ani, dupa scandalul Volkswagen.

Comisarul european pentru industrie, Elzbieta Bienkowska, a fost foarte transanta. Aceasta a vorbit intr-un interviu pentru Bloomberg, pe tema masinilor diesel.

Ea spune ca, la inceput, producatorii auto au tratat cu aroganta propunerea CE de a modifica modul in care sunt omologate masinile. Bienkowska mai spune ca producatorii auto erau foarte apropiati de guvernele nationale.

Comisarul a mai spus ca mereu au sustinut ca au gresit foarte putin, minimizand gravitatea unor scandaluri precum Dieselgate.

Masinile diesel vor disparea din Romania

Comisarul mai spune ca industria auto a trecut printr-o faza de negare, dar acum lucrurile stau mult mai bine.

Totusi, situatia nu este deloc simpla. Mai multi constructori auto au spus ca diesel-urile pot deveni ”curate” si ca nu sunt la final de drum. Companiile sunt suparate si ca, dupa 2000, guvernele le-au incurajat enorm sa investeasca in diesel, consumatorii fiind stimulati sa cumpere diesel, prin taxe si impozite mai mici.

Efectele s-au vazut rapid in piata. In 2011 diesel-urile reprezentau 36% din masinile noi vandute in Europa de Vest. In 2006 depaseau in premiera 50%, iar in 2011 era atins maximul: 55,7%. De atunci dieselul este in scadere si anul trecut a ajuns la 44,4%.

Dintre tarile mari, Franta a adoptat cel mai rapid diesel-ul, in 2008 cota ajungand la 77%, in timp ce acum este la sub 50%. Anul trecut Irlanda era tara din Vest cu cea mai mare cota de piata pentru diesel (65%).

Olanda avea cea mai redusa cota (sub 18% din vanzarile de masini noi).

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img