sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Puterea mentei: 15 beneficii ale acestei plante recunoscute de stiinta

Distribuie:

Publicat:

Menta este o planta aromatica folosita terapeutic inca din Antichitate, fiind apreciata ca remediu in Egipt – frunze de menta au fost descoperite in renumitele piramide, Grecia si Roma. Studiile moderne au confirmat faptul ca aceasta planta uimitoare are zeci de proprietati de vindecare. Iata cateva dintre bolile care pot fi tratate cu ajutorul mentei:

Sindromul intestinului iritabil
Inca de la sfarsitul anilor ’90 s-a descoperit ca uleiul de menta in capsule cu invelis enteric este sigur si eficient in tratarea acestei tulburari a carei incidenta este in crestere. Efectul benefic se aplica si in medicina pediatrica. Intr-un test pe copii, 75% dintre cei care au primit ulei de menta au prezentat o reducere a durerii asociata cu acest sindrom in decurs de 2 saptamani.

Un alt test din 2005 pe adulti a concluzionat ca “Luand in considerare tratamentele medicamentoase disponibile in prezent pentru sindromul intestinului iritabil, uleiul de menta (1-2 capsule pe zi timp de 24 de saptamani) ar putea fi alegerea cea mai buna pentru pacientii fara simptome grave de constipatie sau diaree, pentru ameliorarea simptomelor generale si imbunatatirea calitatii vietii.”

Intr-un alt studiu din 2007, 75% dintre pacientii care au primit ulei de menta au observat o imbunatatire semnificativa a simptomelor, iar un studiu publicat in luna ianuarie 2013 arata ca uleiul de menta s-a dovedit eficient in eliminarea durerii abdominale in cazul diareei persistente asociata cu sindromul intestinului iritabil.

Spasme ale colonului
Uleiul de menta a fost studiat si ca alternativa sigura si eficienta pentru medicamentul Buscopan, datorita abilitatii de a reduce spasmele din timpul clismelor cu bariu.

Tulburari de golire gastrica
Menta s-a dovedit ca mareste golirea gastrica, sugerand o potentiala utilizare clinica la pacientii cu tulburari gastrointestinale functionale.

Dispepsie functionala
Un studiu din 2000 publicat in revista Ailment Pharmacology and Therapy (Farmacologie si terapii pentru diverse afectiuni) a aratat ca 90 mg de ulei de menta si 50 mg de ulei de chimion au avut ca efect la 67% dintre pacienti imbunatariea simptomelor de dispepsie functionala.

Colici infantile
Un studiu din 2013 a descoperit ca menta este cel putin la fel de eficienta ca substanta simeticona in tratarea colicilor infantile.

Dureri si rani ale sanilor asociate cu alaptarea
Un studiu din 2007 a aratat ca apa de menta previne fisurile tisulare si durerile de la nivelul sanilor la mamele care alapteaza.

Tuberculoza
Un studiu din 2009 a descoperit ca uleiul esential de menta inhalat a redus rapid inflamatia tuberculoasa, determinand autorii studiului sa concluzioneze: “Aceasta procedura poate fi folosita pentru a preveni recurenta si agravarea tuberculozei pulmonare.”

Rinita alergica (febra fanului)
Un studiu preclinic din 2001 a arata ca extractele din frunzele de menta inhiba eliberarea de histamine, indicand ca pot fi eficiente din punct de vedere clinic in reducerea simptomelor nazale de rinita alergica.

Durerile asociate cu zona zoster (nevralgie postherpetica)
Un studiu de caz din 2002 a descoperit ca tratamentul cu ulei de menta aplicat cutanat a dus la o imbunatatire rapida a durerii nevropatice asociate cu zona zoster; efectele terapeutice au persistat 2 luni dupa incetarea tratamentului.

Probleme de memorie
Un studiu din 2006 a aratat ca inhalarea aromei de menta mareste memoria si agerimea mentala la subiectii umani.

Greata pe fondul chimioterapiei
Un studiu din 2013 arata ca uleiul de menta s-a dovedit eficient in diminuarea senzatiei de greata indusa de chimioterapie, la un cost mult mai mic fata de tratamentul medicamentos standard.

Cancer la prostata
Studii preclinice arata ca menta contine un compus numit mentol, care inhiba cresterea cancerului la prostata.

Efecte ale radiatiilor
Studii preclinice arata ca menta protejeaza contra deteriorarii ADN si a mortii celulare, ca urmare a radiatiilor.

Virusul Herpes Simplex de Tip 1
Menta s-a dovedit ca poate inhiba virusul Herpes Simplex de tip 1, rezistent la tratamentul cu Aciclovir.

Carii dentare/respiratie urat mirositoare
Extractul de ulei de menta este superior apei de gura cu clorhidrina, folosita pentru a inhiba formarea biofilmului produs de Streptococus mutans, asociat cu cariile dentare. Acest lucru poate explica de ce frunzele de menta erau folosite in Evul Mediu pentru combaterea halitozei si albirea dintilor.

Ca si in cazul altor plante medicinale, trebuiesa fiti atenti atunci cand folositi extractele, mai ales daca este vorba de uleiuri esentiale. De asemenea, sa nu uitam ca nu intotdeauna se aplica principiul conform caruia cu cat mai mult cu atat mai bine.

sursa: greenmedinfo.com

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img