joi, 28 martie, 2024

Putin si Tokaev promit sa intareasca ‘prietenia’ ruso-kazaha, mai ales in domeniile militar si nuclear

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele rus Vladimir Putin şi noul său omolog kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, s-au angajat miercuri să întărească 'prietenia' între cele două ţări, mai ales în domeniile militar şi nuclear, transmite AFP, potrivit agerpres.ro.

'Voi face tot posibilul pentru a întări şi mai mult potenţialul deja atins de prietenie între popoarele noastre', a declarat Tokaev, aflat la Moscova în prima sa vizită oficială în străinătate, la două săptămâni după demisia neaşteptată a predecesorului său, Nursultan Nazarbaev.

Tokaev a elogiat relaţiile 'exemplare' între Rusia şi Kazahstan în vremea lui Nazarbaev, care a condus această fostă republică sovietică din Asia Centrală vreme de trei decenii.

'Propunem să avansăm spre noi forme de colaborare', a menţionat preşedintele rus după întâlnire, precizând că 'înţelege prin aceasta, înainte de toate, construirea unei centrale nucleare în Kazahstan cu tehnologii ruseşti'.

Kazahstan, cel mai mare producător mondial de uraniu, are în plan construirea primei sale centrale nucleare, cu ajutor mai ales din partea Rusiei.

Aceasta a început anul trecut lucrările la o centrală nucleară în Uzbekistan, prima din Asia Centrală.

Putin a salutat, de asemenea, întărirea legăturilor militare între Rusia şi Kazahstan, menţionând formarea de experţi kazahi în Rusia.

Alegerea de către Tokaev a Rusiei pentru prima sa deplasare în străinătate a fost percepută de numeroşi analişti drept o garanţie de continuitate în politica externă a Kazahstanului, aliat de lungă durată al Moscovei.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img