luni, 18 martie, 2024

Raed Arafat, ATAC la Avocatul Poporului: ‘A fost o lipsa de intelepciune! Fapta are un efect extrem de grav la o lupta cu o pandemie’

Distribuie:

Publicat:

Raed Arafat, șeful DSU, susține că atacul Avocatului Poporului la Curtea Constituțională privind carantina are un efect extrem de grav în lupta cu pandemia.

„Nu sunt enervat. Noi suntem într-o situație atipică. Vorbim de un domeniu extrem de specializat când vorbim de bolile contagioase. Noi ca medici avertizăm: preveniți, limitați contactele și vine un jurist și îți spune despre libertățile individuale. Ok. Libertatea individuală, inclusiv Constituția României, vorbește de dreptul la sănătate, de dreptul la mediul sănătos, deci asta înseamnă că eu ca individ sub nicio formă n-am voie să neglijez o boală infecțioasă și să atentez la sănătatea ta și să spun că nu mă interesează și să spun că este dreptul meu. Noi pe asta ne-am oprit la discuțiile astea și care erau absurde. Oriunde dacă te uiți la legislații vechi care există, cum e Finlanda, Italia, Irlanda și legislații de zeci de ani, toate se uită la acest aspect într-un mod foarte simplu, care este medical.

Fiecare s-a uitat la bucățica lui și nu a vrut să lărgească viziunea pe imaginea pe ansamblu la ce se întâmplă. Experiența în acest domeniu e zero în acești ani. E vorba de lipsă de experiență și neștiință. Nu s-a comunicat: haideți să stăm la masă și să vedem dacă așa este. N-am cerut explicații. Și acum legea carantinării este dată în judecată la Curtea Constituțională.

Avocatul Poporului o să intre în istoria pandemiilor din lume pentru că noi vom fi studiu de caz, fără discuție. Ce am pățit noi în România foarte puțini au pățit. Să dărâmi toată legislația  cu care lucrezi, indiferent – e corect, nu e corect – deci noi n-am făcut altceva decât să avem perioade de blocaj și vid legislativ, iar perioada aia se vede în analiză. Eram foarte bine și mergeam spre bine, iar la un moment vezi cum urcă. A dus la o neîncredere în populație.

(…) Ce să mă mai duc să discut cu doamna Weber?! Nu comentez oameni. Eu comentez fapte. Fapta de la Avocatul Poporului are un efect extrem de grav la o luptă cu o pandemie. Nu o zic doar eu, o zice oricine.  (…) Ne-a lipsit un cuvânt: poate la începutul pandemiei l-am avut, dar apoi l-am pierdut. E vorba de înțelepciune. A fost o lipsă de înțelepciune…

Nu mă bat pentru putere. Vă asigur asta!”, a spus Raed Arafat la Medika TV, la emisiunea Danei Chera.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img