joi, 28 martie, 2024

Raguseala sau umflaturile persistente din gura trebuie sa ne trimita urgent la medic

Distribuie:

Publicat:

Cancerul localizat in zona capului sau a gatului este al saselea cel mai raspandit tip de cancer. 2.500 de romani mor in fiecare an in urma acestui diagnostic, iar doua din trei persoane diagnosticate ajung la medic abia atunci cand boala este intr-un stadiu avansat.

Desi simptomele acestui tip de cancer sunt in majoritatea cazurilor observabile de catre pacienti, acestia ajung la medic mult prea tarziu, constata medicii. „Ne privim zilnic in oglinda, ne spalam zilnic pe dinti si, cu toate acestea, ramanem indiferenti la semnele vizibile, evidente, care ar trebui sa ne ridice un semn de intrebare. Orice modificare persistenta la nivelul gurii, gatului, nasului impune prezenta la medic pentru un control care ne poate salva viata“ a declarat dr. Anca Vereanu, medic primar specialist chirurgie dento-alveolara, potrivit adevarul.ro. An de an, peste 6.000 de romani primesc un diagnostic de cancer de cap si gat si mai bine de 2.500 dintre ei pierd lupta cu boala. In plus, ca urmare a diagnosticarii tarzii, rata recurentei in primii cinci ani de la incheierea tratamentului este de 50%. 

„Depistat din timp, actiunea noastra, a medicilor, poate fi una curativa, pacientul avand o calitate a vietii cu atat mai buna cu cat boala a fost descoperita mai devreme. In situatiile diagnosticarii tardive, din pacate, putem actiona doar pentru a prelungi viata pacientului si a ne ingriji ca aceasta sa aiba o calitate cat mai buna cu putinta“, a explicat dr. Oana Gabriela Trifanescu, medic primar oncologie la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu“ din Bucuresti.

Fumatorii au un risc cu 15% mai mare de a dezvolta acest tip de cancer, comparativ cu cei care nu au acest viciu, iar consumul de alcool adica mai mult de trei unitati pe zi in cazul barbatilor si mai mult de doua unitati pe zi in cazul femeilor, mai ales in combinatie cu tutunul, contribuie si el semnificativ la cresterea riscurilor. Ultimele cercetari au stabilit faptul ca peste 45.000 dintre noile cazuri de cancer de cap si gat pot fi atribuite infectarii cu tulpini de HPV cu grad inalt de risc, barbatii fiind de 2-3 ori mai predispusi decat femeile sa dezvolte aceasta boala. Orice simptom precum usturimi, dureri, inflamatii, ulceratii sau umflaturi la nivelul gurii sau a gatului, pete rosii sau albe, blocarea cailor nazale sau sangerarea acestora, raguseala sau dureri care se intind pe o perioada de peste trei saptamani sunt un semnal de alarma si trebuie supus unui control de specialitate, stomatologic sau ORL, atrag atentia medicii specialisti.

„Viata sociala, profesionala, dar si familiala a pacientului cu cancer de cap sau gat este, dupa diagnosticare, total diferita de viata lui asa cum o stia. Urmarile tratamentului, precum si teama permanenta venita din posibilitatea regresiei bolii duc frecvent la stari de depresie, iar sprijinul celor dragi, precum si ajutorul de specialitate sunt resurse extrem de importante in depasirea acestor momente” a afirmat Alina Comanescu, fondator al Asociatiei Sanatate pentru Comunitate. Asociatia deruleaza in Romania Campania Make Sense, initiata de Europe Head and Neck Society si European Cancer Patients Coalition. Campania isi propune sa creasca gradul de constientizare asupra cancerului de cap si gat. Implementata in mai mult de 18 tari si implicand peste 200 de clinici de testare, Make Sense dezvolta trei componente principale: educare si preventie, intelegerea simptomelor si incurajarea controlului, pentru un diagnostic precoce. In Romania, anul acesta, campania va include si o caravana care va ajunge in sate si comune, pentru informarea celor cu acces mai dificil la resurse informationale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img