vineri, 26 aprilie, 2024

Raport: Creşterea comerţului global va rămâne în urma PIB-ului pentru prima dată în 25 de ani

Distribuie:

Publicat:

Comerţul global va creşte în următorul deceniu într-un ritm mai lent decât Produsul Intern Brut (PIB), pentru prima dată în 25 de ani, în timp ce modelele comerciale tradiţionale vor cunoaşte schimbări semnificative, potrivit unui raport publicat recent de o firmă de consultanţă în afaceri.

În raportul "Protecţionism, pandemie, război şi viitorul comerţului" este prognozată o creştere medie a comerţului mondial de doar 2,3% pe an până în 2031 – mai puţin decât creşterea media anuală de 2,5%, prognozată pentru economia globală. Prin comparaţie, în perioada 1995-2008 s-a înregistrat o valoare de 1,5% de creştere a comerţului pe punct procentual de creştere a PIB, iar în perioada 2009-2019 rata între cele două a fost de unu la unu, potrivit Agerpres.

În timp ce conflictul din Ucraina reprezintă elementul principal în schimbarea modelelor comerciale, alţi factori, inclusiv scăderea dependenţei statelor occidentale de comerţul cu China şi creşterea altor blocurilor economice, cum ar fi Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), remodelează comerţul global, se menţionează în raportul realizat de Boston Consulting Group.

Continuarea pe stiripesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img