sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Raportul Mondial al ONU privind Drogurile a observat o creştere a utilizării de canabis şi de sedative în timpul pandemiei

Distribuie:

Publicat:

Consumul de canabis şi de sedative, precum benzodiazepinele, a crescut în timpul pandemiei de COVID-19 în aproape toate ţările care publică astfel de date medicale, a avertizat Organizaţia Naţiunilor Unite în Raportul Mondial privind Drogurile pe anul 2020, dat publicităţii joi, relatează EFE.

Într-un sondaj realizat în rândul profesioniştilor din sănătate din 77 de ţări, 64 % au declarat că au observat o creştere a utilizării sedativelor în alte scopuri decât cele medicale, în timp ce 42 % dintre ei au remarcat o creştere a consumului de canabis, scrie Agerpres.ro.

Schimbările privind consumul altor substanţe au fost mai puţin clare, dar raportul semnalează că drogurile utilizate în contexte sociale, precum MDMA şi cocaina, au fost consumate mai puţin frecvent, ca urmarea a restricţiilor impuse pe durata perioadelor de carantină.

În Statele Unite a avut loc o creştere a numărului de decese provocate de supradoze de opioide în timpul pandemiei. În mai – iunie 2020 s-a înregistrat o creştere cu 38 % a deceselor survenite după supradoze în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2019.

În 2019 au fost contabilizate aproximativ 50.000 de decese provocate de supradoze de opioide în Statele Unite.

Raportul ONU semnalează că perioadele de lockdown, închiderea centrelor de agrement şi alte măsuri restrictive au sporit senzaţia de izolare, la care s-a adăugat agravarea situaţiei financiare, fapt ce a contribuit la creşterea consumului de droguri.

Pentru a se evita ca astfel de modele de consum să se permanentizeze, ONU a solicitat alocarea unor fonduri publice suficiente pentru programe de prevenire şi de tratament după încheierea pandemiei de COVID-19.

Schimbări pe termen lung

Problemele economice cauzate de pandemie, la care se adăugă schimbările radicale ale tehnologiei şi ale obiceiurilor sociale, pot altera modelele privind consumul drogurilor pe termen lung, notează raportul ONU.

Şomajul şi lipsurile financiare pot face ca tot mai multe persoane să mizeze pe economia ilegală, fie cultivând plante din care se obţin droguri, fie ocupându-se cu traficul de droguri. ONU a cerut să nu fie date uitării categoriile sociale cele mai vulnerabile în planurile de reactivare economică post-COVID-19.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img