joi, 18 aprilie, 2024

Raportul OMS care ”loveste” in mici, carnati si burgeri. Care este riscul sa te imbolnavesti de cancer

Distribuie:

Publicat:

Mai multi specialisti in sanatate din intreaga lume vor publica, luni, un raport privind riscurile de cancer asociate consumului de carne rosie, raport cerut de Agentia internationala pentru cercetarea cancerului, din partea Organizatiei mondiale a sanatatii (OMS).

In ultimele zile, mai multe informatii neoficiale din raport au fost publicate de presa, iar din acestea reiese si impactul pe care raportul l-ar avea asupra industriei carnii. Potrivit Daily Mail, care citeaza surse din OMS, carnea procesata va fi pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen, iar carnea rosie – in categoria de risc imediat urmatoare.

Informatiile au starnit proteste din partea reprezentantilor industriei alimentare din SUA, deoarece inseamna practic ca salamul, carnatii, costita, carnea tocata, inclusiv micii romanesti, vor fi catalogate drept alimente cu un risc de cancer, in special de colon, la fel de mare ca tigarile ori azbestul.

In trecut, Fundatia mondiala de cercetare a cancerului a avertizat ca exista dovezi solide ca excesul in ceea ce priveste consumul de carne rosie favorizeaza aparitia cancerului. O explicatie posibila este ca pigmentul care da culoarea carnii rosii, hematina, ar putea afecta mucoasa intestinului. De asemenea, afumarea, uscarea sau sararea carnii, metodele prin care aceasta este conservata, ar duce la formarea unor compusi chimici cancerigeni.

Sursa noteaza ca raportul OMS nu implica necesitatea unor modificari ale legislatiei in privinta alimentelor de mai sus, insa ar putea afecta increderea cumparatorilor si, deci, automat si vanzarile.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img