vineri, 29 martie, 2024

Rasturnare de situatie in relatia Romania – Ungaria: “Intre Ungaria si Romania exista probleme…”

Distribuie:

Publicat:

Dupa mai multi ani in care autoritatile de la Budapesta au facut numeroase declaratiile belicoase la adresa Romaniei, vecinii de la vest schimba discursul. Ungaria considera Romania ca un partener strategic, fiind a doua piata cea mai importanta de export, a declarat miercuri ministrul Afacerilor Externe si Comertului Exterior al Ungariei, Peter Szijjarto.

“Este clar ca in relatiile bilaterale dintre Ungaria si Romania exista probleme care in continuare asteapta solutie, dar credem ca aceste probleme vor putea fi solutionate cu sanse reale de reusita daca in continuare pana la momentul respectiv imbunatatim increderea reciproca si construim povesti de succes. In persoana lui Teodor Melescanu am gasit un partener ideal si onest. Si cred ca demersurile sale personale si atitudinea sa personala fac posibil ca increderea reciproca sa se imbunatateasca continuu intre cele doua tari si sinceritatea, onestitatea si atitudinea dansului ne permite sa construim povesti de succes in continuare care vor sta la baza solutionarii problemelor dificile. Ungaria considera Romania ca un partener strategic si din partea mea si nu este un slogan, ci o declaratie sustinuta de cifre”, a spus seful diplomatiei ungare la o conferinta de presa comuna cu ministrul Teodor Melescanu, potrivit Agerpres.

El a argumentat prin faptul ca Romania este a doua piata cea mai importanta de export pentru Ungaria. 

“5% din exportul ungar vine in Romania. Anul trecut am avut un export de 4,6 miliarde de euro catre Romania, anul acesta am crescut aceasta cifra cu 17%. Deci deteriorarea relatiilor bilaterale dintre cele doua tari sau deteriorarea economiei romanesti este contrara intereselor Ungariei. Interesul nostru este sa avem relatii bune. Este spre bucuria noastra ca mai multe companii mari din Ungaria au obtinut o cota de piata semnificativa in Romania. Suntem mandri ca societatea Mol a devenit a cincisprezecea cea mai mare, suntem mandri ca banca OTP este a paisprezecea cea mai puternica banca pe piata dumneavoastra bancara si suntem mandri ca multi bolnavi romani se vindeca cu medicamentele producatorului Richter. Cu toate acestea, sunt mai multe lucruri de facut care vor dezvolta in continuare relatiile bilaterale”, a aratat Peter Szijjarto. 

Seful diplomatiei ungare si-a exprimat satisfactia ca Romania a inceput o serie de investitii care vizeaza intre altele transportul de gaze naturale, interconectarea celor retele de electricitate sau infrastructura. 

“Ne bucura ca in curand vom interconecta reteaua de electricitate dintre cele doua tari. Pana la finele anului 2019 Ungaria va construi autostrada M4 pana la granita cu Romania. (…). Ne bucuram ca ne vom putea deschide institutul cultural la Cluj. Ne bucuram cel putin la fel de mult ca am avut discutii constructive despre faptul ca prin finantarea guvernului Ungariei putem initia un program pentru dezvoltarea societatilor comerciale in Romania, in zonele locuite de maghiari. Eu cred ca aceste acorduri vor genera niste povesti de succes comune in baza carora ne putem imbunatati in continuare relatiile bilaterale”, a mai spus Peter Szijjarto.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img