sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Rasturnare de situatie! ‘Se vor plati’

Distribuie:

Publicat:

Răsturnare de situație! Ministrul Muncii, Marius Budăi, a asigurat că aceste indemnizații se vor plăti.

Luni, Budăi, a declarat, la Adunarea generală a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), că în ultima perioadă persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora au fost folosiţi nepermis de mult în scop politic şi a contrazis afirmaţiile conform cărora plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi ar trece în grija autorităţilor locale.

Marius Budă a dezvăluit că indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi se vor plăti prin Ministerul Muncii.

„Am observat, nu din partea dumneavoastră, dar am observat cu durere în suflet că o anumită categorie socială şi anume persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora în ultima perioadă sunt folosite nepermis de mult în scop politic. Ca vechi lucrător în asistenţă socială condamn clar acest lucru. Aş vrea să clarific ceea ce, de fapt, s-a întâmplat. S-a spus inclusiv că plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi va trece de la Ministerul Muncii în grija dumneavoastră. Total fals. Indemnizaţiile persoanelor cu dizabilităţi se vor plăti prin Ministerul Muncii, prin Agenţiile Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială din fiecare judeţ. Ce va rămâne la dumneavoastră este ceea ce aveaţi începând cu anul 2000 şi anume indemnizaţiile însoţitorilor persoanelor cu dizabilităţi şi asistenţilor personali”, a spus ministrul.

El a menţionat că există patru măsuri „în cascadă” pentru a asigura autorităţilor locale sumele necesare pentru plata acestor indemnizaţii.

„Prin Ministerul Muncii se centralizau aceste persoane şi se înaintau Ministerului de Finanţe, care conform formulei, până la 90% asigura banii. Acum avem patru, să spunem, măsuri în cascadă care să vă asigure (…) sumele necesare. Instituim obligaţia, prin articolul 5 alineatul 7 din lege, dar la articolul 6 venim şi cu sursa de finanţare şi avem o primă sursă de echilibrare, prin articolul 6 alineatul 1, care spune foarte clar: 60% din impozit rămâne direct la dumneavoastră, 17,5% la Consiliul Judeţean, care îl redistribuie tot către dumneavoastră, şi s-a mărit foarte mult alocarea din impozitul adunat la nivel naţional, anume acel 7,5%, care până anul trecut era 5%, cu suma de care vă spunea domnul ministru (Teodorovici – n .r.) anume 28,5 miliarde. Din aceeaşi sumă, Consiliul Judeţean, în momentul publicării în Monitorul Oficial a legii bugetului, este obligat să vă trimită o adresă, să solicitaţi dumneavoastră conform nevoilor”, a explicat ministrul.

Budăi a vorbit şi despre alte măsuri menite să asigure faptul că indemnizaţiile vor putea fi acordate, fără să fie afectate investiţiile locale.

„Ulterior avem articolul 6 alineatul 10, care ne spune cum se face echilibrarea din taxa defalcată din TVA. Ulterior vin articolul 17 şi 19 care spun în continuare că dacă vor unităţi administrativ-teritoriale care vor avea probleme va interveni bugetul de stat. Este scris în lege, nu este minciună, am prevăzut şi prin analizele de risc pe care le am făcut (…) pentru a nu rămâne dumneavoastră în incapacitatea de a putea face şi dezvoltare la fiecare comună. Eu cred că dacă citim cu atenţie aceste alineate vom înţelege clar cum se face finanţarea şi vom înţelege şi ultimul risc asigurat şi anume intervenţia bugetului de stat”, a susţinut el.

Ministrul a vorbit şi despre HG 427/2018, în baza căreia se asigură de la bugetul de stat plata a câte unui asistent social pentru fiecare comună, subliniind totodată că, până în prezent, nu a primit nicio cerere în acest sens din partea autorităţilor locale.

„S-a trimis deja către prefecturi, consilii judeţene şi agenţiile judeţene de prestaţii sociale o nouă solicitare de a vă informa asupra acestei măsuri. De asemenea, serviciile comunitare integrate, la fel: prin Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Umane putem veni să dezvoltăm aceste servicii şi să plătim un asistent social. Vă mărturisesc că am selectat în primă fază 139 din cele mai mai sărace, să spunem, unităţi administrativ-teritoriale, dar până la acest moment 13 nu au răspuns şi 23 dintre ele au spus clar că nu vor să participe la acest program. Haideţi să colaborăm un pic mai mult să vă arătăm că tot ceea ce am pus aici este de dus la îndeplinire, dar am nevoie şi de sprijinul dumneavoastră”, a completat el.

bugetul.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img