vineri, 29 martie, 2024

Razboi in Siria: Reprezentantii regimului si cei ai opozitiei, la Geneva pentru negocieri

Distribuie:

Publicat:

Reprezentantii regimului sirian si cei ai opozitiei au sosit la Geneva, unde vor incepe luni negocieri indirecte ce urmeaza sa abordeze, pentru prima oara in mod concret, viitorul tarii, sfasiata de cinci ani de conflict.

Negociatorul-sef al Damascului, Bashar al-Jaafari, ambasadorul Siriei la Natiunile Unite, a ajuns duminica dimineata la Geneva pentru a lua parte la discutiile de pace care vor debuta luni, sub egida ONU.

Omologul sau din partea opozitiei, Mohammed Allouche, se afla de sambata in orasul elvetian, impreuna cu alti membri ai Inaltului comitet de negocieri (HCN), ce reuneste principalele grupari ale opozitiei.

Emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a anuntat vineri ca aceasta a doua runda de discutii va dura pana cel tarziu la 24 martie. Prima runda, organizata luna trecuta, a luat sfarsit brusc din cauza intensificarii loviturilor aeriene ale Rusiei, aliat al Damascului, in Siria, denuntate de HCN.

Ulterior, un acord de incetare a ostilitatilor a fost negociat intre Washington si Moscova, armistitiul instaurat la 27 februarie parand sa fie in general respectat, in pofida unor incidente.

Potrivit diplomatului suedez, pe agenda se vor afla un nou guvern care sa includa toate tendintele, o noua Constitutie si organizarea de alegeri legislative si prezidentiale sub egida ONU, in termen de 18 luni.

Inaintea inceperii discutiilor, prapastia pare ca se mentine de netrecut intre regim si opozitie in special in ce priveste soarta lui Assad, HCN considerand prioritara instalarea unei autoritati de tranzitie fara un rol pentru actualul presedinte.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img