vineri, 29 martie, 2024

Razboiul din Casa Regala

Distribuie:

Publicat:

Casa Regala a Romaniei este zguduita de un nou razboi. Care se desfasoara, pentru moment, in Elvetia. Aparent, ostilitatile au fost declansate de dorinta Printului Nicolae de a-si vizita bunicul, respectiv pe Regele Mihai, poate pentru ultima data. Un urias scandal s-a declansat chiar in ziua in care Regele Mihai ar fi trebuit sa-si serbeze ziua de nume dar a primit in schimb Sfanta Impartasanie. O a doua faza a unui conflict, se pare ireconciliabil, in interiorul familiei regale, s-a consumat. Impotriva Printului Nicolae, sotul Printesei Margareta, matusa lui, a depus o plangere la politia elvetiana, invocand savarsirea de catre Nicolae a mai multor infractiuni.

Printul Nicolae este acuzat ca, incercand sa-si vada bunicul, poate pentru ultima data, ar fi violat domiciliul acestuia si ar fi avut altercatii verbale si fizice cu mai multe persoane, ranind chiar mai multe persoane. Dupa depunerea unei plangeri penale, semnate de Principele Radu Duda, lui Nicolae i s-a retinut singurul document pe care-l avea asupra lui, respectiv carnetul de conducere auto si a fost supus unui prim interogatoriu de catre politia elvetiana. Avocatul acestuia din Romania sustine ca impotriva Printului Nicolae sunt invocate mai multe infractiuni grave si ca acesta ar fi fost asistat la audiere de un avocat din oficiu.

La prima vedere, observam cateva fapte cel putin bizare.

1). Regula de fier a Caselor Regale din intreaga lume este discretia. Respectata cu sfintenie chiar si atunci sau mai ales atunci cand exista conficte in interiorul familiei. Pentru a doua oara in istoria recenta, discretia a fost abandonata iar cazul a fost facut public in mod oficial printr-un comunicat.

2). Anterior zilei de Sfantul Mihail si Gavril si a ceea ce s-a petrecut la resedinta Majestatii sale din Elvetia, Casa Regala a mai fost zguduita de un scandal generat de ”excomunicarea” neasteptata a Printului Nicolae, motivul invocat fiind legat de comportamentul inadecvat al acestuia, in subsidiar sugerandu-se opiniei publice ca, in urma unei idile amoroase cu o tanara din Romania, aceasta ar fi ramas insarcinata. Ulterior, s-a nascut un copil dar tanara a refuzat solicitarea Printului Nicolae de a se stabili pe cale legala paternitatea. Intreg acest episod este invaluit intr-un mare mister. Cea mai mare parte a opiniei publice s-a plasat de partea Printului Nicolae, considerand ca el a fost indepartat brutal din motive tinand nu atat de comportamentul sau ci, mai degraba, de succesiunea la tron.

3). Daca Printul Nicolae a dorit sa-si vada, poate pentru ultima data, bunicul, aceasta solicitare este cat se poate de omeneasca si de legitima. Chiar Sfanta Impartasanie savarsita miercuri inseamna o reconciliere a Majestatii Sale cu toata lumea. Chiar daca ar fi existat la un moment dat o ruptura intre Majestatea Sa si Printul Nicolae. Trebuie sa precizez intr-o paranteza ca in opinia publica din Romana s-a vehiculat insistent scenariul conform caruia Regele Mihai, aflat intr-o stare extrem de precara a sanatatii sale, ar fi fost manipulat din motive de succesiune de catre Radu Duda, sotul Principesei Margareta, al carui statut de print este pus sub semnul intrebarii de Casele Regale ale Europei dar si de catre romani.

4). Admitand ca Printul Nicolae ar fi fost extrem de insistent in dorinta sa de a-si vedea bunicul, din imaginile prezentate de televiziuni rezulta ca in resedinta Regeui Mihai nu se putea patrunde decat spargand o poarta groasa de lemn, vreun perete exterior sau vreo fereastra. Ceea ce nu s-a intamplat. Printul Nicolae a fost singur si nu a avut la dispozitie vreun buldozer sau alta unealta cu ajutorul careia sa violeze cladirea. Iar dincolo de altercatiile verbale, cele de natura fizica nu ar fi putut sa aiba loc decat daca persoanele care sustin ca au fost agresate ar fi iesit in strada. Imi este greu sa inteleg, fara o explicatie plauzibila, ce ar fi cautat in strada infirmierele al caror loc era langa capataiul Regelui.

5). De ce plangerea penala impotriva Printului Nicolae a fost semnata de domnul Radu Duda si nu de catre cea mai indreptatita persoana sa faca acest lucru, Principesa Margareta, in calitatea oficiala pe care o are de custode al Casei Regale?

6). Ca si in Romania, si in Elvetia legea penala prevede ca plangerile in cazul agresarii unor persoane se fac de catre partile vatamate si in niciun caz de un reprezentant, fie el si ales al acestora. Din informtiile oficiale care ne-au fost furnizate, nu rezulta decat existenta unei singure plangeri, formulate si semnate de Radu Duda.

Regele Mihai al Romaniei este ultimul personaj central ramas in viata al evenimentelor care au zguduit planeta in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si dupa. Este singurul maresal pe care l-a avut si il mai are Romania, dupa judecarea si executarea lui Ion Antonescu. Regele Mihai a fost singura personalitate politica de prim rang din Europa Centrala si de Est care, timp de trei ani, s-a impotrivit instaurarii comunismului. A abdicat sub amenintarea pistolului si a santajului legat de trasformarea protestelor anticomuniste intr-o baie de sange. A trait modest si demn. An de an, a incercat sa-si incurajeze poporul pe vremea comunismului si a facut toate demersurile posibile pe langa reprezentantii marilor puteri pentru a-i usura soarta. A jucat un rol cheie in intrarea Romaniei in NATO, Regele transformandu-se, in mod voluntar, in cel mai important si cel mai autorizat ambasador al statului roman pe langa statele monarhice ale Europei.

Si iata in ce se transforma astazi, la finalul unei vieti eroice, traite cu un curaj si o demnitate exemplare, Casa Regala a Romaniei, in care monarhistii si-au pus toate sperantele. Asistam cu dezgust si dezamagire la excrescentele unei lupte interne pentru putere, pentru succesiune si, probabil, pentru bani.

Sorin Rosca Stanescu, jurnalist.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img