marți, 19 martie, 2024

RCA mai scump: cat vei plati, in functie de varsta si de masina

Distribuie:

Publicat:

RCA s-ar putea scumpi in urmatoarele luni. Cei mai afectati soferi sunt cei tineri, considerati cu mai putina experienta. RCA mai ieftin vor plati, surprinzator, cei cu motoare puternice.

Probabil ca te-ai obisnuit deja ca orice an vine cu scumpiri, iar polita RCA n-a facut niciodata rabat de la regula.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat pe site tarifele de referinta pentru aceasta categorie de asigurari care se vor aplica si la care vor trebui sa se raporteze asiguratorii incepand cu luna martie.

In mare parte, sunt vesti proaste pentru soferi. Politele RCA se scumpesc pentru aproape toti soferii, iar in unele cazuri, scumpirile ajung si la 30% fata de valorile din anul precedent.

Sunt si conducatori auto care au motive de bucurie, in mod surprinzator, cei care detin masini cu motor cu capacitate cilindrica mare pentru ca in Romania toate merg pe dos.

Politia RCA: cine plateste mai mult si cine plateste mai putin
Soferii care vor simti cel mai mult cresterea politei RCA vor fi cei cu varsta sub 30 de ani si care detin autoturisme cu capacitate cilindrica cuprinsa intre 1.800 si 2.000 cmc. Acestia ar putea scoate din buzunar cu pana la 361 de lei mai mult decat anul trecut, conform datelor furnizate de ASF.

Chiar daca ai sub 30 de ani si detii o masina cu capacitate cilindrica de 1.200 cmc, tot vei plati cu aproape 100 de lei mai mult fata de anul trecut.

Singurii soferi care au de castigat de pe urma noilor tarife vor fi cei cu masini cu motoare puternice, de peste 2.500 cmc. Acestia ar putea plati si cu 600 de lei mai putin fata de tariful din 2018.

In orice caz, tarifele de referinta sunt doar orientative, pot exista si cazuri in care unii soferi sa plateasca la fel ca anul trecut sau mai putin, chiar daca detin masini cu motoare mici si medii si au intre 30 si 40 de ani. Sa nu uiti ca tariful se stabileste si in functie de bonusuri. Cu cat esti mai „curat”, adica n-ai produs accidente, cu atat ai sansa sa platesti cat trebuie.

Dar, repet, toate aceste costuri sunt orientative, dar, asiguratorii vor tine cont de ele atunci cand vei plati polita RCA.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img