marți, 16 aprilie, 2024

RCS&RDS, UPC si Romtelecom, sanctionate de CNA pentru ca nu retransmit televiziuni obligatorii

Distribuie:

Publicat:

CNA a somat public, marti, 20 de societati de cablu, intre care principalii cinci cablisti (RCS&RDS, UPC, Romtelecom, Next Gen si Digital Cable Systems), care nu difuzeaza in grilele lor din principalele orase din tara televiziunile obligatorii la retransmisie potrivit principiului “must carry”.

 Decizia a fost luata de Consiliul National al Audiovizualului (CNA) cu unanimitate de voturi (Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea), la propunerea Narcisei Iorga.

Membrii Consiliului au analizat in sedinta de marti rezultatele unor controale efectuate de inspectorii de specialitate ai CNA in orasele resedinte de judet. Au fost verificate peste 103 capete de retea in resedintele de judet, potrivit informatiilor prezentate in sedinta CNA de marti.

Inspectorii CNA au verificat daca societatile de cablu care au retele in acele orase respecta articolul 82 din Legea audiovizualului si retransmit televiziunile obligatorii potrivit listei “must carry”, publicata de CNA pe site-ul propriu in data de 4 februarie.

Lista “must carry” se aplica doar operatorilor de cablu, nu si platformelor de satelit (DTH). Televiziunile incluse in aceasta lista s-au declarat libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare.

Distribuitorii de servicii de programe din Romania au avut obligatia ca, pana pe 7 aprilie, sa introduca in oferta lor televiziunile care indeplinesc conditiile regimului “must carry”, potrivit unui anunt recent postat pe site-ul CNA.

CNA a decis marti sa someze public RCS&RDS (care are 33 de capete de retea in orase din Romania) pentru ca nu respecta principiul “must carry”, intrucat nu difuzeaza cu preponderenta in grila analogica televiziunea muzicala Mynele TV (aflata pe pozitia 15 in lista “must carry”), iar din grila digitala a RCS&RDS lipsesc televiziunile Mynele TV, Alfa Omega TV (aflat pe pozitia 29), Credo TV (pozitia 30), dar si studiouri regionale ale Societatii Romane de Televiziune (SRTv), precum TVR Targu-Mures si TVR Cluj.

Conform articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu din Romania trebuie sa retransmita televiziunile din portofoliul SRTv, respectiv TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News si studiourile teritoriale ale televiziunii publice de la Cluj, Craiova, Iasi, Targu-Mures si Timisoara.

De asemenea, CNA a somat public, in sedinta de marti, UPC Romania, pentru ca nu retransmite cu preponderenta televiziunea de stiri Digi 24 (aflata pe pozitia 13 in lista “must carry”), in grilele sale analogice si digitale. De asemenea, UPC nu retransmite in grilele digitale studiouri regionale ale SRTv.

Totodata, Consiliul a somat public Romtelecom si Next Gen (societate detinuta tot de Romtelecom, n.r.), pentru ca nu retransmit cu preponderenta in grilele analogice si digitale Digi 24. De asemenea, Romtelecom si Next Gen nu retransmit in grilele digitale studiouri regionale ale TVR.

Pe de alta parte, Digital Cable Systems a fost somat public de CNA pentru ca nu retransmite cu preponderenta Digi 24 in grilele analogice si digitale si studiouri regionale ale TVR, in grilele sale digitale.

Pe langa cei cinci mari cablisti, CNA a mai somat public marti alte 15 societati de cablu mai mici – Canal 7 SRL, Canal S SRL, Deyvid Com SRL, Diabi Com SRL, Interaction Blue SRL, Intersat SRL, Kety Prod SRL, Lidas Prod SRL, Multimedia Network SRL, Rom First SRL, Telecablu&Net SRL, Telecom Electra SRL, Teleplus SRL, Telesat Rural SRL si Tour Imex Tel Net -, care de asemenea nu respecta principiul “must carry”.

CNA a decis sa faca aceste controale in sedinta din 3 aprilie. Decizia a fost luata atunci dupa ce membrii Consiliului au analizat o adresa a societatii RCS&RDS SA, care a solicitat anularea/ revocarea actelor administrative prin care CNA a aprobat modificarile de grile de programe ale UPC si Romtelecom fara includerea Digi 24, fapt care, in opinia RCS&RDS, incalca articolul 82 din Legea audiovizualului.

Consiliul National al Audiovizualului a aprobat, in sedinta din 25 martie, grilele de cablu ale companiei de telecomunicatii Romtelecom (analogic si digital), in care nu se regaseste Digi 24, televiziunea de stiri a companiei de telecomunicatii concurente RCS&RDS. Acest lucru inseamna ca abonatii Romtelecom nu pot sa vizioneze programele difuzate de Digi 24.

Totodata, pe 25 martie, CNA a aprobat grila unei alte societati de cablu – N.C.S. Telnet Catv SRL din Moinesti, judetul Bacau -, care nu include si Digi 24.

Pe de alta parte, in sedinta din 20 martie, Romtelecom a primit si aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale in reteaua IPTV, tot fara televiziunea Digi 24.

In aceeasi sedinta din 20 martie, CNA a aprobat si grilele de cablu ale UPC Romania, in care nu se regaseste Digi 24.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img