sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Reagina Elisabeta a II-a va trebui să strangă cureaua. Majorarea bugetului suveranei a fost cu mult sub rata inflației

Distribuie:

Publicat:

Trezoreria Marii Britanii a anunţat săptămâna aceasta că regina Elisabeta a II-a va primi suma de 82,4 milioane lire sterline (147,8 milioane dolari) pentru a-şi finanţa obligaţiile care îi revin în calitate de suveran în următorul an financiar, o creştere de doar 0,2% comparativ cu anul precedent, informează Bloomberg preluată de agerpres.

Aceasta este cea mai mică majorare procentuală a finanţării publice de care a beneficiat regina Elisabeta a II-a după ce în urmă cu şase ani Marea Britanie a modificat aranjamentul financiar cu familia regală. O majorare de 0,2% este cu mult sub rata anuală a inflaţiei, care în luna septembrie a fost de 2,4% în Marea Britanie. 

În vârstă de 92 de ani, regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii primeşte o finanţare publică sub forma unei părţi din veniturile realizate de fundaţia care gestionează terenurile, palatele şi bijuteriile deţinute de suveran. Între 2012 şi 2016, regina Elisabeta a II-a a primit 15% din profiturile generate de The Crown Estate, însă în 2017 procentul a crescut la 25% pentru a putea acoperi costurile lucrărilor de restaurare ale palatului Buckingham. Ţinând cont că în 2017 populaţia Marii Britanii a fost de 66 milioane de persoane, regina l-a costat pe fiecare cetăţean britanic, în medie, 1,20 lire sterline. 

Un purtător de cuvânt de la Trezoreria Marii Britanii a refuzat să comenteze aceste cifre dar a subliniat că Guvernul a trebuit să intervină în anii precedenţi pentru a majora fondurile destinate restaurării Palatul Buckingham. "Este o clădire simbolică care atrage mii de turişti anual şi care prezenta un risc mare de incendiu şi inundaţii", a precizat purtătorul de cuvânt. 

Pe lângă veniturile pe care le primeşte de la The Crown Estate, printre activele deţinute în mod direct de regină şi familia sa se află o fermă de cai de rasă şi cea mai valoroasă colecţie de timbre din lume. Averea netă a reginei este estimată la cel puţin 593 milioane de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img