vineri, 19 aprilie, 2024

Recep Tayyip Erdogan acuza tacerea SUA in cazul Khashoggi

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat SUA de neimplicare în anchetarea uciderii jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a informat duminică dpa preluată de Agerpres.

Într-un interviu acordat postului de televiziune TRT, preşedintele Turciei a declarat că nu poate înţelege "tăcerea" Americii în faţa acestei "atrocităţi" şi a reafirmat solicitarea de organizare a unei investigaţii minuţioase. Declaraţiile preşedintelui Erdogan au fost făcute în contextul vizitei unei echipe de anchetă a ONU, care s-a aflat în Turcia timp de o săptămână pentru a strânge informaţii. Preşedintele turc a afirmat în mai multe rânduri că ordinul uciderii jurnalistului saudit, cunoscut ca fiind un critic virulent al prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, a venit de la cel mai înalt nivel al guvernului de la Riad. 

În ceeea ce priveşte poziţia SUA, preşedintele Donald Trump s-a opus impunerii de sancţiuni conducerii saudite, reafirmând promisiunea de a rămâne un "partener statornic" al Arabiei Saudite, pentru a evita riscul unor pierderi economice în cazul deteriorării relaţiilor bilaterale. În decembrie 2018, Senatul Statelor Unite a adoptat un proiect de lege care îl considera responsabil de ucidere lui Khashoggi pe prinţul moştenitor saudit şi care solicita ca armata americană să înceteze orice sprijin acordat Arabiei Saudite în războiului din Yemen. 

Iniţial, oficialii saudiţi au afirmat că moartea lui Khashoggi în incinta consulatului din Istanbul, la începutul lunii octombrie 2018, a fost rezultatul unei operaţiuni ilegale şi, numai după presiuni internaţionale masive, guvernul de la Riad a recunoscut că jurnalistul a fost ucis de agenţi de-ai săi.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img