joi, 28 martie, 2024

Recep Tayyip Erdogan se va deplasa în Ucraina pentru a încerca o mediere în criza dintre Moscova şi Kiev

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat joi că va efectua o vizită în Ucraina în luna februarie, pentru discuţii cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, în contextul tensiunilor militare în creştere dintre Kiev şi Moscova, relatează agenţia EFE.

''La începutul lunii viitoare voi vizita Ucraina. În acest timp, voi continua să discut cu (preşedintele rus Vladimir) Putin. Vrem să fie pace în regiune'', a spus Erdogan la o conferinţă de presă la Ankara.

''Prioritatea noastră este să stabilim o întâlnire faţă în faţă între Putin şi Zelenski'', a indicat preşedintele turc. ''Nu considerăm pozitivă evoluţia (crizei). Atmosfera de război în regiune nu e bună'', a remarcat Erdogan.

Purtătorul său de cuvânt, Ibrahim Kalin, declarase în ziua precedentă că Turcia ''este pregătită'' să joace un rol de mediator între Putin şi Zelenski şi că Erdogan se află în contact cu cei doi lideri.

Turcia, ţară membră a NATO, a dezvoltat în ultimii ani legături bune cu Rusia, iritând-o însă pe aceasta în ultima vreme după ce a vândut drone militare Ucrainei, potrivit Agerpres.ro.

Conform unor surse citate de Reuters, atât Rusia cât şi Ucraina sunt deschise ideii ca Turcia să joace un rol în calmarea tensiunilor dintre ele. Ankara desfăşoară în acest timp şi demersuri pentru a găzdui următoarea reuniune sub egida OSCE a Grupului de la Minsk pentru soluţionarea conflictului din Donbas, estul separatist prorus al Ucrainei.

Rusia a comasat peste 100.000 de soldaţi la frontiera ucraineană, stârnind la Kiev şi în Occident temeri cu privire la o invazie iminentă, ceea ce oficialii ruşi neagă, în timp ce aceştia discută cu SUA asupra unei serii de cereri privind arhitectura de securitate europeană prin care Moscova doreşte să limiteze influenţa SUA în vecinătatea Rusiei, în principal excluderea unei aderări a Ucrainei la NATO.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img