vineri, 26 aprilie, 2024

RECEPTIA de la Palatul Cotroceni. Macron: Daca resemnarea inseamna intelepciune, atunci, draga Klaus, noi nu suntem intelepti

Distribuie:

Publicat:

Presedintele Klaus Iohannis i-a transmis presedintelui francez Emmanuel Macron, in cadrul receptiei de la Cotroceni, ca alegerea sa a fost intampinata de Romania ”cu speranta”, subliniind importanta parteneriatului strategic dintre cele doua state.

”Prezenta dumneavoastra aici, la numai cateva luni de la alegerea ca Presedinte al Republicii Franceze, ma onoreaza si demonstreaza interesul reciproc pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre tarile noastre. Este un Parteneriat Strategic solid in toate domeniile, pe care dorim sa-l aprofundam si, in acelasi timp, sa-i dam si mai multa concretete. Alegerea dumneavoastra a fost intampinata in Romania cu speranta in privinta relansarii constructiei europene, intr-un moment in care Uniunea Europeana se confrunta cu provocari dintre cele mai complexe”, i-a spus Iohannis lui Macron.
Seful statului a subliniat ca este important ca statele europene sa fie unite, mai ales in fata exodului de refugiati si a amenintarii teroriste.
”In deceniul care s-a scurs de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, ne-am confruntat cu o criza economico-financiara acuta, cu exodul a sute de mii de refugiati si cu amenintarea terorista, care a lovit si Franta atat de tragic. Noi, romanii, credem ca nu suntem nicicand mai puternici decat atunci cand suntem uniti”, a mai spus Iohannis.

Macron: Daca resemnarea inseamna intelepciune, atunci, draga Klaus, noi nu suntem intelepti
Presedintele Frantei, Emmanuel Macron a afirmat, referindu-se la viitorul Europei, ca nici el, nici presedintele Iohanis nu pot fi considerati ca resemnati in aceasta privinta. Macron a facut aceasta afirmatie in discursul sustinut la receptia data in onoarea sa, joi seara, la Palatul Cotroceni.
Emmanuel Macron a evocat doi scriitori romani de limba franceza pentru a ilustra viitorul relatiei romano-franceze si viitorul Europei. Primul este Emil Cioran, la care a facut referire cand a vorbit despre istoria comuna dintre Franta si Romania.
”Imi vine in minte un mare autor roman, care a ajuns sa scrie in limba franceza, Cioran, ale carui aforisme sunt magnific, si care spunea ca – citez din memorie – «Nefericirea este bine documentata in istorie, iar cand incerci sa reflectezi la fericire, lucrurile par mai efemere, mai putin evidente, deci mai fragile. Exista o tentatie legitima de a documenta lucrurile nefericite ale istorie noastre. In aceasta seara, incerc sa vorbesc despre lucrurile efemere de care spunea Cioran”, a spus Emmanuel Macron.
Pe langa colaborarea romano-franceza in Primul Razboi Mondial si influenta Frantei asupra culturii romane, Macron a vorbit si despre prezenta actuala a Frantei in Romania si despre prosibilitatile de extindere pe mai multe paliere. ”Nu avem doar o istorie in comun, ci si un viitor de construit impreuna”, a sustinut seful statului francez.
El s-a folosit de un Eugen Ionescu atunci cand s-a referit la viitorul Europei. ”El se intreba cine este mai intelept: cel care accepta totul sau cel care nu accepta nimic? Daca resemnarea este intelepciune, atunci, draga Klaus, noi nu suntem intelepti, dar eu cred ca Ionescu se gandea ca adevarata intelepciune este ca, pentru a fi fericit, sa nu accepti lucrurile care nu sunt satisfacatoare (…) si de a dori un viitor, de a-l explica si de a face totul pentru a-l construi. Langoarea europeana ne-a obisnuit sa nu spunem nimic de viitorul nostru din teama de nu putea veni cu ce am promis in fata unora sau altora”, a spus Macron.
”Anul viitor voi reveni si, impreuna cu dumneavoastra, vom planta un nou stejar pentru 100 de ani de viitor”, a incheiat Macron referindu-se la stejarul plantat, in urma cu 90 de ani, la Iasi, de catre generalul Henri Berthelot, seful misiunii militare franceze in Romania in timpul Primului Razboi Mondial.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img