News Flash:

Reducerea TVA, resimtita doar de o categorie de vaslueini

30 Iunie 2015
1999 Vizualizari | 1 Comentarii
Desi scad pentru toata lumea, Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) la alimente si cota standard au efecte diferite asupra cetatenilor. Cei cu venituri mari nu prea simt diferenta. Schimbarea va fi insa importanta pentru cei care cheltuie pe mancare o mare parte din venit.

Doar cei care cheltuiesc mai putin de un sfert din ce castiga pe mancare vor ramane cu mai multi bani in buzunar dupa reducerea TVA. In putine cazuri se intampla insa asa ceva. Paradoxal, cei care traiesc din agricultura dau cei mai multi bani pe alimente.

Urmeaza familiile in care unul sau chiar ambii soti sunt someri. Pentru pensionari, cosul de alimente lunar inseamna 42% din pensie, iar pentru salariati, aprovizionarea cu mancare le ia peste o treime din venit.

 “Pentru noi si o reducere de 50 de bani este importanta. Tragem de fiecare leut, vai de capul nostru. Suntem pensionari si avem impreuna un venit de 900 de lei. Ne descurcam foarte greu. Nu prea intelegem noi cum e cu TVA-ul acesta. Oricum, nu cred in ieftinirea produselor. In cel mai bun caz, raman preturile la fel”, spune o batrana.

De exemplu, o familie in care sotul castiga 2.000 de lei, iar soția 500 de lei; aproape jumatate din veniturile lor se duc pe alimente, conform statisticilor oficiale. Pentru acestia, scaderea TVA la mancare este mai importanta decat reducerea cotei generale. Daca insa sotia din exemplul de mai sus isi gaseste un serviciu care sa ii asigure un venit mai mare, proportia cheltuielilor scade la 20 de procente, cu conditia sa nu umple cosurile mai mult decat inainte. In acest caz, ar avea mai mult de castigat din reducerea TVA la 19%, programata pentru 1 ianuarie 2016.

„Scaderea TVA ofera posibilitatea celor cu venituri mici de a achizitiona si bunuri si servicii care nu intra in categoria de prima necesitate, poate acumuleaza bani pentru a cumpara bunuri de folosinta indelungata, poate unii sunt mai rationali sau tin bani in banca sau in sertar, pentru pensie”, spun specialistii. Scaderea TVA nu inseamna mare lucru daca magazinele nu reduc proportional preturile.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0867 (s) | 23 queries | Mysql time :0.028154 (s)