joi, 28 martie, 2024

Referendum in Ungaria pe refugiati: Doar cetatenii pot decide langa cine vor sa traiasca, nu Bruxellesul

Distribuie:

Publicat:

Parlamentul ungar a aprobat, marti, propunerea Guvernului de la Budapesta privind organizarea unui referendum referitor la introducerea unui sistem de cote obligatorii de migranti propus de Uniunea Europeana.

Initiativa Executivului condus de Viktor Orban a fost aprobata cu 136 de voturi pentru si cinci impotriva, relateaza MTI. Parlamentarii au aprobat alocarea a cel mult 4,9 miliarde de forinti (15,5 milioane de euro) pentru acest referendum.

Decizia forului legislativ ungar poate fi atacata la Curtea Constitutionala in termen de 15 zile, iar in cel mult 30 de zile de la data depunerii apelului aceasta instanta trebuie sa dea o hotarare. Apoi, in termen de 15 zile, presedintele Ungariei va trebui sa anunte convocarea referendumului, care va loc intre a 70-a si a 90-a zi dupa acest anunt.

Motivul pentru care Guvernul ungar doreste un referendum privitor la propunerea Comisiei Europene de introducere a unui sistem de cote obligatorii de migranti in statele membre este acela ca “doar cetatenii ungari, nu Bruxellesul, pot decide alaturi de cine doresc sa traiasca in propria lor tara”.

Intrebarea care va fi adresata cetatenilor ungari cu drept de vot va fi: “Doriti sa autorizati Uniunea Europeana sa mandateze reinstalarea cetatenilor non-ungari in Ungaria fara aprobarea Adunarii Nationale?”.

Intrebarea a fost prezentata la finalul lunii februarie, in numele Guvernului ungar, de Antal Rogan, seful de cabinet al premierului ungar. Saptamana trecuta, Rogan a declarat ca referendumul ar putea avea loc in septembrie sau in prima saptamana din octombrie.

Tot marti, parlamentarii ungari au adoptat o serie de amendamente prin care vor fi reduse ajutoarele sociale pentru imigranti, care vor fi eligibile doar pentru anumite tipuri de ajutoare de care beneficiaza cetatenii ungari.

Amendamentele respective limiteaza durata sederii migrantilor in centrele de primire la o luna, fata de 60 de zile in prezent.

De asemenea, conditiile de eligibilitate pentru solicitarea unui permis de sedere in Ungaria vor fi mai stricte in contextul in care un numar semnificativ de cetateni ai unor tari in curs de dezvoltare au abuzat de acest sistem intr-o maniera care ulterior a impiedicat expulzarea lor de catre autoritatile ungare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img