News Flash:

Refugiatii relocati in Romania vor primi acte de identitate si CNP

27 Octombrie 2015
1274 Vizualizari | 0 Comentarii
Coalitia nationala pentru integrarea refugiatilor a stabilit, luni, masurile concrete legate de refugiatii relocati in Romania conform planului Comisiei Europene. Printre acestea se numara simplificarea procedurii de acordare a actelor de identitate si CNP.

Coalitia este formata din ministri, factori de decizie din institutiile statului si ai societatii civile. In cursul unei intalniri cu premierul Victor Ponta au fost analizate o serie de aspecte concrete, legate de integrarea celor cateva mii de refugiati care vor ajunge in Romania, pe masura ce se va pune in aplicare strategia Uniunii Europene de relocare a sutelor de mii de refugiati sositi in ultimele luni in sudul Europei, se arata intr-un comunicat al Guvernului roman.

Intre problemele care vor trebui sa isi gaseasca o rezolvare legislativa rapida se afla simplificarea procedurii de acordare a unor documente de identitate, inclusiv un Cod Numeric Personal, ca prim pas pe care refugiatii trebuie sa-l parcurga pentru a putea fi integrati ulterior.

De asemenea, vor trebui aplicate modificari ale legislatiei si create mecanisme care sa permita accesul refugiatilor la invatarea limbii romane, la accesul gratuit al copiilor, dar si al unora dintre adulti, la educatie, pentru asigurarea unei asistente medicale de baza prin eliberarea unui card special de sanatate, accesul pe piata muncii, dar si la diverse forme de formare profesionala, accesul la servicii bancare, se arata in textul citat.

Pana pe 10 noiembrie, la nivelul unitatilor administratiei locale, se va finaliza inventarul tuturor spatiile de cazare care ar putea fi destinate primirii refugiatilor.

De asemenea, Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice va organiza in saptamanile urmatoare cateva centre teritoriale in care se vor desfasura activitatile specifice de invatare a limbii romane, dupa metode asemanatoare "anului pregatitor" pe care il parcurg studentii straini inscrisi in invatamantul universitar.

Urmatoarea reuniune a Coalitiei nationale pentru integrarea refugiatilor va avea loc pe 16 noiembrie. Pana atunci se vor desfasura activitati pregatitoare pe cinci grupuri de lucru: solutii de armonizare legislativa, integrarea sociala, integrarea culturala, integrarea locala, necesarul de logistica primara.

coalitia nationala
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1096 (s) | 23 queries | Mysql time :0.030226 (s)