Boala ficatului gras este o afecţiune din ce în ce mai comună în zilele noastre, când alimentaţia nu este tocmai cea corectă, iar mişcarea lipseşte cu desăvârşire. Dacă nu luăm măsuri la timp, această afecţiune poate duce la ciroză, o boală gravă care manifestă prin dureri abdominale puternice, slăbiciune musculară, scădere în greutate, lipsa poftei de mâncare, îngălbenirea pielii şi a albului ochilor, mâncărimi persistente şi vânătăi apărute din senin.
Pentru a preveni ciroza, este foarte important să faci câteva modificări în stilul de viaţă, în special în ceea ce priveşte regimul alimentar.
Vezi mai jos care sunt alimentele pe care trebuie să le excluzi din meniu dacă ai ficatul gras, ce mâncăruri sunt indicate, dar şi ce alte măsuri poţi lua pentru a-ţi proteja sănătatea!
Ce alimente să eviţi dacă ai ficatul gras
Pentru a „uşura” misiunea ficatului, este esenţial să nu îl încarci cu alimente care conţin grăsimi saturate, zahăr, îndulcitori şi alcool.
Iată lista alimentelor şi băuturilor de evitat:
Lactatele cu conţinut ridicat de grăsime
Carnea roşie (vită, porc)
Produsele de patiserie
Prăjelile unde s-a folosit ulei de cocos sau de palmier
Bomboane
Sucuri răcoritoare acidulate
Dulciuri cu sirop de fructoză
Îngheţată
Cafea cu frişcă sau alte adaosuri
Băuturi alcoolice
Pâine albă
Paste
Orez alb
Chipsurile, covrigeii, pufuleţii, seminţele foarte sărate
Mezelurile foarte procesate