vineri, 29 martie, 2024

Regiunea Moldovei, amenintata in continuare de temperaturi scazute

Distribuie:

Publicat:

Codurile galben si portocaliu de frig ce erau valabile pana joi la ora 10.00 dimineata au fost prelungite pana vineri seara, la ora 20.00 de Administratia Nationala de Meteorologie.

Potrivit codului portocaliu, in Moldova, estul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia si Dobrogea, gerul va fi persistent in cea mai mare parte a intervalului, iar valorile termice vor fi comparabile cu recordurile inregistrate in aceasta perioada. 

Temperaturile maxime se vor situa frecvent intre -12 si -6 grade, iar cele minime se vor incadra in general intre -22 si -12 grade, izolat mai coborate, sub -25 grade. 

In cursul noptii de vineri spre sambata (2/3 martie) temperaturi sub pragul de ger (-10 grade) se vor inregistra in Moldova, local in Maramures, Transilvania, Muntenia si Dobrogea si pe arii restranse in Oltenia. 

Incepand din noaptea de joi spre vineri (1/2 martie) si pana duminica (4 martie) vor fi intervale cu precipitatii in majoritatea regiunilor, dar mai ales in sud-vestul si sudul tarii. La inceput va ninge, apoi, trecator, vor fi precipitatii mixte si se va forma polei. 

In cele 13 judete cu cod galben valul de frig va persista si se va intensifica pe parcursul noptilor, astfel ca se vor inregistra temperaturi cu peste 10¬15 grade mai coborate decat valorile normale pentru aceasta perioada. Temperaturile maxime vor fi negative in toate regiunile si va fi ger, mai ales dimineata si noaptea.

CITESTE SI: Ger de crapa pietrele! Temperaturi resimtite de -44 de grade

Este ger de crapa pietrele in mai multe zone din tara din cauza viscolului puternic. Temperaturile resimtite sunt de ger sibierian, coborand miercuri chiar si sub minus 44 de grade Celsius, avertizeaza meteorologii, potrivit Romania TV.

Indicele de racire a coborat la valoarea  – 42 grade, mult sub pragul suportabilitatii, in zona Tarcu din judetul Caras Severin. La Varful Omu sunt resimtite -44 grade, Bisoca -42 grade, la Calimani se resimt -28 grade, Slobozia -33 grade Celsius.

Bucurestiul se afla sub cod portocaliu de ger, temperaturile resimtite fiind cu mult sub cele prognozate de meteorologi. Administratia Nationala de Meteorologie anunta la ora 8.00 o temperatura real resimtita de -19 grade la statia meteo din Baneasa.

Meteorologii iau in calcul posibilitatea extinderii avertizarii de frig pentru toata tara, avand in vedere ca valul de frig se va mentine, iar temperaturile vor cobori pana la -22 de grade Celsius in dimineata de joi, a anuntat luni directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Elena Mateescu. Potrivit meteorologului, valul de frig se va mentine pana la finalul saptamanii in Moldova, Dobrogea si Muntenia, inclusiv in Bucuresti, unde temperaturile minime vor fi de -18 grade.

Vremea se va mentine geroasa dimineata si noaptea, in toate regiunile, iar in special in Moldova si pe parcursul zilei. In Dobrogea, Muntenia, jumatatea de sud a Moldovei si Olteniei, innorarile vor fi persistente ziua, cand se vor semnala ninsori, local moderate cantitativ.

In celelalte regiuni vor fi innorari temporare si numai pe arii restranse va mai ninge slab. Pe parcursul noptii cerul se va degaja in majoritatea regiunilor. Vantul va sufla slab si moderat, cu intensificari temporare in estul si sud-estul teritoriului, cu rafale de 55…65 km/h si local 70 km/h in judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila, Constanta si Tulcea, unde ninsoarea va fi puternic viscolita, zapada spulberata si troienita, iar vizibilitatea va scadea si sub 50 m. Temperaturile maxime se vor incadra intre -12 si -3 grade, iar cele minime, in general, intre -21 si -11 grade. Izolat, se va semnala ceata, asociata cu depunere de chiciura.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img