joi, 25 aprilie, 2024

Regulile unui ginecolog pentru o igiena intima corecta

Distribuie:

Publicat:

Medicul ginecolog Silviu Istoc ne-a dezvaluit cateva mituri despre igiena intima si a oferit raspunsuri la cele mai cunoscute intrebari pe aceasta tema… delicata. Modul in care ne ingrijim zona intima depinde foarte mult de educatia pe care o avem in acest sens. Igiena intima este in continuare un subiect tabu, de aceea apar numeroase cazuri in care este descoperita lipsa de informare corecta in legatura cu acest obicei. Prin urmare, o rutina gresita considerata normala poate duce la probleme de sanatate grave care pot influenta de viata cuplu si nu numai.

Doctorul Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie (www.dristoc.ro) atrage atentia ca „Igiena intima necorespunzatoare duce la infectii vaginale si ale colului uterin destul de serioase si, uneori, dificil de tratat, scrie clicksanatate.ro. De exemplu, vaginitele cauzate de germeni precum streptococul, stafilococul sau Escherichia coli apar de multe ori ca urmare a igienei precare sau a neglijentei, in sensul nefolosirii unor produse special concepute pentru ingrijirea intima sau a toaletei intime, altfel decat din fata catre spate. O alta greseala este data de spalaturile vaginale, care, atentie, se fac numai la recomandarea medicului, cu medicamentele indicate de acesta si doar in cazul unor afectiuni ginecologice, nicidecum in cazul persoanelor sanatoase.

Tineti minte ca un vagin sanatos nu trebuie dezinfectat cu diverse substante si nici spalat cu sapun, mai ales ca irigatoarele si sapunurile din comert pot cauza inflamatii. La fel de nocive sunt si parfumurile chimice care nu fac altceva decat sa irite zona intima, asa ca pastrati mirosul natural al zonei intime si veti avea de castigat“.

Care sunt mai bune, servetelele umede sau cele uscate?

In fabricarea servetelelor umede se foloseste alcoolul, pentru a proteja zona intima de bacterii si germeni. Aceasta determina sterilizarea aproape integrala a acestei zone, ceea ce inseamna ca si flora bacteriana benefica este afectata.

Aceasta inseamna vulnerabilizarea zonei intime in fata bacteriilor si distrugerea barierei protectoare pe care vaginul o asigura in mod natural.

E adevarat ca exista servetele umede cu pH neutru, dar si acestea sunt impregnate cu solutii specifice, care in mod involuntar pot determina un dezechilibru al mediului usor acid al zonei intime. De aceea, servetelele uscate, fara parfum, sunt in general mai sigure decat cele umede.

De cate ori facem toaleta?

Igiena externa ar trebui sa se faca dimineata, seara si dupa fiecare contact sexual, folosind un gel sau un sapun creat special pentru zona intima, apa curata si un prosop din bumbac. Spalaturile externe nu trebuie sa fie foarte dese, pentru ca dezechilibreaza flora vaginala si creste riscul sa apara infectiile precum candidoza. Totusi, in timpul menstruatiei, spalaturile in zona intima trebuie sa fie mai frecvente: de 3-4 ori pe zi, pentru prevenirea depunerilor bacteriene.

Ar trebui sa facem spalaturi vaginale in fiecare zi?

Vaginul este un organ complex care are propriul sistem de curatare din interior, cu ajutorul secretiilor.

Tocmai de aceea, irigatiile vaginale sunt rar indicate, de regula la recomandarea unui medic specialist sau dupa un tratament cu ovule care nu se scurg singure in totalitate. Motivul pentru aceasta este ca toaleta interna frecventa schimba pH-ul florei vaginale si favorizeaza aparitia bolilor vaginale recurente.

Irigatiile cu bicarbonat de sodiu distrug flora?

Spalaturile vaginale cu bicarbonat de sodiu au un rol benefic datorita proprietatilor dezinfectante, dar nu trebuie abuzat de aceasta metoda. Acestea distrug stratul protector pe care secretiile vaginale il asigura in mod natural si care ajuta flora vaginala sa se apere de bacteriile patogene si de ciuperci.

Chiar daca aveti imunitatea scazuta sau urmati un tratament cu antibiotice care determina aparitia aciditatii vaginale si favorizeaza inmultirea ciupercilor, retineti ca, pe langa rolul de protectie, flora vaginala ajuta spermatozoizii sa urce catre caile vaginale superioare.

Absorbantele zilnice protejeaza de infectii?

Acestea mentin lenjeria curata, dar nu asigura protectie impotriva acumularii bacteriilor si, deci a aparitiei infectiilor. Totusi, pentru a pastra sanatatea si prospetimea zonei intime, este foarte importanta alegerea lenjeriei de bumbac, care se poate spala cu apa fierbinte.

Lenjeria sintetica impiedica evaporarea transpiratiei si a secretiilor, de aceea umiditatea acumulata poate provoca mirosuri neplacute, dar si dezvoltarea unor agenti patogeni precum ciuperci sau bacterii.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img