vineri, 19 aprilie, 2024

Reintroducerea uniformei in scoli, masura pentru protejarea elevilor! Explicatiile ministrului Educatiei

Distribuie:

Publicat:

Ministrul Educatiei Nationale, Ecaterina Andronescu, a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bistrita, ca a redeschis subiectul uniformelor scolare, dupa incidentul petrecut la inceputul anului intr-o scoala din Ploiesti, nu pentru a introduce uniformele obligatorii, ci pentru a le recomanda unitatilor de invatamant sa adopte semne distinctive care sa ajute la identificarea intrusilor.

„Scoala din Ploiesti avea doi paznici, doi-trei jandarmi patrulau prin fata scolii, fiecare elev avea card de intrare in scoala, exista profesor de serviciu care se plimba pe coridoarele scolii si, totusi, in aceste conditii a fost posibil un gest reprobabil, pe care mi-l doresc sa fie sanctionat asa cum se cuvine – si spun raspicat lucrul acesta. Si atunci m-am intrebat ce ar fi putut sa ne ajute sa identificam intrarea unui intrus in scoala respectiva. Pai, poate o tinuta care sa fie dedicata scolii respective. Nu stiu daca uniforma este neaparat necesara; o esarfa, o palarie, ceva, un semn distinctiv i-ar fi ajutat pe paznici, poate si pe profesorul de serviciu sa il detecteze pe acel intrus in scoala”, a spus Andronescu.

Ministrul a precizat ca nu isi doreste uniforma „ca o modalitate de uniformizare a personalitatilor dintr-o scoala” si ca o tinuta distinctiva poate ajuta la protejarea elevilor si in afara unitatilor de invatamant.

„Nu-mi doresc uniforma ca o modalitate de uniformizare a personalitatilor dintr-o scoala. Ar fi dramatic si nu am acest sistem de gandire si de raportare. Dar, in acelasi timp, ma uit la scolile de mare traditie din Europa, sunt mandre de uniforma pe care o poarta, uneori, de sute de ani. Daca scoala, consiliul profesoral, impreuna cu parintii aleg un semn distinctiv – un sacou de o anumita culoare, nu stiu, ce gasesc, ca imaginatia trebuie sa ii mearga fiecaruia -, ne-ar fi mai usor sa ii recunoastem pe intrusi printre elevii scolii si mai usor le-ar fi si jandarmilor, politiei sa ii protejeze atunci cand ei se afla pe strada. Asta este modalitatea prin care am redeschis subiectul nu al uniformei obligatorii, ci al alegerii unei tinute prin care sa recunoastem copiii care invata intr-o scoala”, a mai declarat Ecaterina Andronescu.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img